Tudomány zöldövezet

Tíz évet elvesztegetett az emberiség

Egy elvesztegetett évtizedről szól az ENSZ legfrissebb jelentése, a természet pusztulása nem csupán természetvédelmi kérdés, hanem az életfenntartó rendszerünk van veszélyben.
Korábban a témában:

„A természet állapota egyre rosszabbá válik annak ellenére, hogy néhány területen apró előrelépések történtek. Ezért tevékenységeink nyolc területén teljes és azonnali fordulatra van szükség az emberi jóllét biztosítása és a biológiai sokféleség érdekében” – figyelmeztet jelentésében az IPBES, a biodiverzitással és ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatban a tudomány és a politikai döntéshozatal közti kapcsolat erősítését szolgáló, az ENSZ által létrehozott platform.

Az IPBES azzal került most a figyelem központjába, hogy meg nem erősített hírek szerint a Nobel Békedíj egyik jelöltje, Magyarország számos szakérője a kezdetektől részt vesz a testület munkájában.

Nyolc kiemelt terület

A Global Biodiversity Outlook 5 jelentés, melyet az ENSZ Biodiverzitás Egyezménye közölt, és amelyben a 2010-ben elfogadott biodiverzitási célkitűzések (az ún. Aichi célok) megvalósulását elemezték, lehangoló eredményeket mutat be. A 20 célkitűzés közül hatnál értek el részleges sikereket, a többinél nem tudtak beszámolni javulásról. Részleges siker például a 19. célkitűzésnél, hogy a tudásunk a biodiverzitásról jelentősen nőtt, de a hatékony gyakorlati lépések elmaradnak – áll az ELKH Ökológiai Kutatóközpont közleményében.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy legalább nyolc területen kell gyökeresen átalakítani a szokott rendet ahhoz, hogy élhető jövőt tudjunk biztosítani gyermekeinknek:

  • a természetes ökoszisztémák megőrzése, helyreállítása a földhasználat-változások ellensúlyozására;
  • fenntartható, ún. agroökológiai mezőgazdálkodás bevezetése;
  • az étrend átalakítása fenntartható, egészséges élelmiszerekkel;
  • zöldinfrastruktúra a városokban: élhető és egészséges lakóterületek létrehozása;
  • tavaink és folyóink fenntartható használata az ivóvízbázisok megőrzése érdekében;
  • a kritikus élőhelyek védelme;
  • természetalapú megoldások a klímaváltozás kezelésére;
  • egészséges ökoszisztémák – az emberi egészség együttes megoldása.

Amennyiben a jelenlegi évi 500 milliárd dollárt, melyet környezetkárosító tevékenységek támogatására fordítanak a kormányok (például a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatban), a fenntarthatósági átalakulásba, a jövőbe fektetnék be, már jelentős sikereket lehetne elérni.

Elvesztegetett évtized

„A tavaly májusban napvilágot látott, a globális biodiverzitásról és az ökoszisztéma-szolgáltatásról szóló IPBES-felmérés eredményeit a GBO5 tanulmány megerősítette” – szögezte le Dr. Báldi András, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője, majd hozzátette, „mindez talán szembesíti a társadalmat és a döntéshozókat a természet pusztuló és rogyadozó állapotával és mindazokkal a katasztrófákkal, melyeket ezek okoznak – például járványokat”.

Egy elvesztegetett évtizedről szól a jelentés. Most már muszáj cselekedni, hogy a természet pusztulását megállítsuk

– hangsúlyozta Dr. Török Katalin, az IPBES szakértői csoport tagja.

„Már látjuk, hogy ez nem csupán természetvédelmi kérdés, hanem az életfenntartó rendszerünk van veszélyben. Nem véletlen, hogy a GBO5 jelentést, a növényvilág megőrzésének beszámolóját és még egyéb jelentéseket (WWF) éppen az ENSZ-csúcsértekezletre időzítették. Szakértők szerint a járvány egyik kiváltója is az eddig soha nem tapasztalt természetrombolás. Most van esély az irányváltásra” – fogalmazott a szakértő.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Lilian Cazabet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.