Tudomány zöldövezet

Tíz évet elvesztegetett az emberiség

Egy elvesztegetett évtizedről szól az ENSZ legfrissebb jelentése, a természet pusztulása nem csupán természetvédelmi kérdés, hanem az életfenntartó rendszerünk van veszélyben.

„A természet állapota egyre rosszabbá válik annak ellenére, hogy néhány területen apró előrelépések történtek. Ezért tevékenységeink nyolc területén teljes és azonnali fordulatra van szükség az emberi jóllét biztosítása és a biológiai sokféleség érdekében” – figyelmeztet jelentésében az IPBES, a biodiverzitással és ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatban a tudomány és a politikai döntéshozatal közti kapcsolat erősítését szolgáló, az ENSZ által létrehozott platform.

Az IPBES azzal került most a figyelem központjába, hogy meg nem erősített hírek szerint a Nobel Békedíj egyik jelöltje, Magyarország számos szakérője a kezdetektől részt vesz a testület munkájában.

Nyolc kiemelt terület

A Global Biodiversity Outlook 5 jelentés, melyet az ENSZ Biodiverzitás Egyezménye közölt, és amelyben a 2010-ben elfogadott biodiverzitási célkitűzések (az ún. Aichi célok) megvalósulását elemezték, lehangoló eredményeket mutat be. A 20 célkitűzés közül hatnál értek el részleges sikereket, a többinél nem tudtak beszámolni javulásról. Részleges siker például a 19. célkitűzésnél, hogy a tudásunk a biodiverzitásról jelentősen nőtt, de a hatékony gyakorlati lépések elmaradnak – áll az ELKH Ökológiai Kutatóközpont közleményében.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy legalább nyolc területen kell gyökeresen átalakítani a szokott rendet ahhoz, hogy élhető jövőt tudjunk biztosítani gyermekeinknek:

  • a természetes ökoszisztémák megőrzése, helyreállítása a földhasználat-változások ellensúlyozására;
  • fenntartható, ún. agroökológiai mezőgazdálkodás bevezetése;
  • az étrend átalakítása fenntartható, egészséges élelmiszerekkel;
  • zöldinfrastruktúra a városokban: élhető és egészséges lakóterületek létrehozása;
  • tavaink és folyóink fenntartható használata az ivóvízbázisok megőrzése érdekében;
  • a kritikus élőhelyek védelme;
  • természetalapú megoldások a klímaváltozás kezelésére;
  • egészséges ökoszisztémák – az emberi egészség együttes megoldása.

Amennyiben a jelenlegi évi 500 milliárd dollárt, melyet környezetkárosító tevékenységek támogatására fordítanak a kormányok (például a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatban), a fenntarthatósági átalakulásba, a jövőbe fektetnék be, már jelentős sikereket lehetne elérni.

Elvesztegetett évtized

„A tavaly májusban napvilágot látott, a globális biodiverzitásról és az ökoszisztéma-szolgáltatásról szóló IPBES-felmérés eredményeit a GBO5 tanulmány megerősítette” – szögezte le Dr. Báldi András, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője, majd hozzátette, „mindez talán szembesíti a társadalmat és a döntéshozókat a természet pusztuló és rogyadozó állapotával és mindazokkal a katasztrófákkal, melyeket ezek okoznak – például járványokat”.

Egy elvesztegetett évtizedről szól a jelentés. Most már muszáj cselekedni, hogy a természet pusztulását megállítsuk

– hangsúlyozta Dr. Török Katalin, az IPBES szakértői csoport tagja.

„Már látjuk, hogy ez nem csupán természetvédelmi kérdés, hanem az életfenntartó rendszerünk van veszélyben. Nem véletlen, hogy a GBO5 jelentést, a növényvilág megőrzésének beszámolóját és még egyéb jelentéseket (WWF) éppen az ENSZ-csúcsértekezletre időzítették. Szakértők szerint a járvány egyik kiváltója is az eddig soha nem tapasztalt természetrombolás. Most van esély az irányváltásra” – fogalmazott a szakértő.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Lilian Cazabet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik