Tudomány zöldövezet

Időjárás: péntektől jön a markáns változás

Hazánk jelenleg egy kiterjedt anticiklon védelmében élvezi a napsütést, az akár 28 fokos napi csúcshőmérsékleteket, miközben a 70 éve nem látott erejű hurrikánszezon miatt Európa már részein elszabadult a pokol. Ezekben az órákban Norvégiát 130-150 km/órás szélviharok ostromolják, a Sally hurrikán „maradékából” energiát nyert légörvény ugyanis épp ott ért partot.

Markáns változás

„A következő napokban, hetekben az idén rendkívül erős trópusi aktivitás felpörgeti az úgynevezett nedves szállítószalagot, további extrém viharokat hozva Európára. Ezek részleteit ma még nem látjuk, de sok helyen biztosan emlékezetes marad az idei ősz” – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Itthon sem maradunk azért izgalmak nélkül, bár csak a szokásos „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk” kiadásban – ez esetben persze ez esetünkben nagyon is jó hír, de az eddigi nyugalomnak vége:

markáns, hosszan fennmaradó változás következik be időjárásunkban, hűvös, változékony, csapadékos időre készülhetünk.

Eső és lehűlés

Szemünket továbbra is érdemes Nyugat-Európa felé fordítani, alig hagyja el Norvégiát az ítéletidő, szeptember 23-án máris egy nagyon erős ciklon alakul ki a Brit-szigeteknél. Ennek az óramutató járásával ellentétes irányú örvénylése még egy-két napig meleg, afrikai levegőt szállít fölénk, majd kimutatja a foga fehérjét.

Déli peremén ugyanis leválik róla egy mediterrán ciklon, amiről pedig Olaszország térségében levágódik egy újabb légörvény. Ez az erős, úgynevezett leszakadó ciklon pedig bőséges csapadékot zúdít a mediterrán térségre.

Mi sem maradunk ki, szeptember 25-én Magyarországra is megérkezik az eső, 28-29-éig intenzív csapadék vet véget a nyár végi, kora őszi aszálynak. A hétvége hőmérséklete 20 fok körül alakul, később 22-23 fokos napi maximumokat mérhetünk.

Trópusi nedvesség

Az Agronaptár.hu hosszú távú előrejelzés szerint nagyjából október közepéig marad a mostaninál jó öt fokkal hűvösebb, változékony időjárás. Gyakoriak lesznek a hidegbetörések, minden bizonnyal sokaknál elindul a 2020/2021-es fűtési szezon.

Október 17-éig három-négy napnál hosszabb nyugodt időszak egyelőre nem látszik, ezt követően nagy valószínűséggel a több napsütés irányába fog változni az időjárási helyzet.

A hónap vége kifejezetten érdekesnek mutatkozik. A már említett trópusi aktivitásnak, a nedves szállítószalagnak köszönhetően szeptember 28-30. körül ismét egy intenzív, ciklon kerekedik, ami Európa egyes részein trópusi esőzéseket okoz majd. Most még azonban nem látni, hova fog egészen pontosan becsapódni, és azt sem, mennyiben befolyásolja hazánk időjárását.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik