Tudomány zöldövezet

Százmilliók otthonát nyelheti el a tenger

Egy friss tanulmány alapján az antarktiszi és a grönlandi jég olvadásával csaknem 40 centiméterrel nőhet a világ tengereinek szintje az évszázad végéig – írja az MTI. A jégsapkák annyi vizet tartalmaznak, amennyi 65 méterrel is megemelhetné az óceánokat, a szakértőket egyre inkább aggasztja a folyamat.

A nemzetközi kutatócsapat a hőmérséklet és az óceánok sótartalmának adatai alapján állított fel több számítógépes modellt, hogy felmérjék a grönlandi és antarktiszi gleccserek olvadását. Két klímaforgatókönyvet állítottak fel: az egyik szerint az emberiség a jelenlegi szintnek megfelelően szennyezi tovább a légkört, a másik alapján a kibocsátást 2100-ra drasztikusan visszaszorítják.

Az első forgatókönyv esetében a század végére az antarktiszi jég olvadása miatt 30 centiméterrel, a grönlandi jég olvadásával pedig további 9 centivel nő a világóceán szintje.

Egy ilyen tengerszint-emelkedésnek súlyos globális hatásai lennének: pusztító viharok sújtanának le, az emberek százmillióinak otthont adó part menti régiókat pedig ismétlődő és heves áradások fenyegetnék.

Még az emisszió mérséklődése esetén is mintegy 3 centiméterrel emelkedne a tengerek szintje, mivel akkor is további 1 Celsius-fokkal nőne a globális hőmérséklet.

Anders Levermann, a Potsdami Klímahatás-kutató Intézet (PIK) munkatársa szerint rajtunk múlik, hogy milyen gyorsan engedjük emelkedni a tengerszintet.

Kép: Mushfiqul Alam / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A 20- 21. század fordulójáig Nyugat-Antarktisz és Grönland jégtakarói általában annyi jégtömeget halmoztak fel, amennyi elolvadt, a friss havazás tehát kompenzálta a jégveszteséget. Az elmúlt két évtizedben azonban a globális felmelegedés felbillentette ezt az egyensúlyt, tavaly 532 milliárd tonna, rekordmennyiségű jég olvadt el Grönlandon. Ez az olvadás 40 százalékban járult hozzá 2019-ben a tengerszint emelkedéséhez.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) tavalyi jelentésében azt jósolta, hogy 2100-ig a grönlandi jégolvadás 8-27 centiméterrel növelheti a tengerek szintjét. Becslésük alapján az antarktiszi olvadás további 3-28 centiméternyi további emelkedést okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik