Tudomány

Túlgyógyszerezhetik a nőket az Egyesült Államokban a klinikai kutatások aránytalansága miatt

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (United States Food and Drug Administration, FDA) 27 évvel ezelőtt hozott egy olyan szabályt, hogy a szülőképes korú nők nem vehetnek részt klinikai kutatásokban. Bár ezt azóta visszavonták, a következményei még mindig érezhetők. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatása szerint ez azt is eredményezheti, hogy az összes gyógyszeradagot férfiakra mérik, ezzel pedig súlyosan túlgyógyszerezik a nőket – ők ugyanis még mindig erősen alulreprezentáltak a kutatásoknál – írja a Science Alert.

A kutatók szerint a farmakokinetika, vagyis a gyógyszerek testen belüli mozgása, és az, hogy hol és hogyan fejtik ki hatásukat, meg tudja jósolni, hogy a különböző nemeknél milyen mellékhatások jelentkezhetnek. A kutatáshoz a szakértők mintegy 5000 tanulmányt néztek át, amelyek 86 különböző gyógyszert teszteltek.

Kép: Getty Images

A kutatások során az összes résztvevőnek, nemtől függetlenül, ugyanazokat a gyógyszerdózisokat adták, és megfigyelték, hogy a nők sokkal rosszabb mellékhatásoktól szenvedtek, mint a férfiak. Ilyen mellékhatások voltak például a hányinger, fejfájás, álmosság, depresszió, túlzott súlygyarapodás, kognitív romlás, rohamok, hallucinációk, izgatottság és szívanomáliák. A szakértők szerint ez  jól bizonyítja, mennyire túlgyógyszerezettek a nők nagyjából minden területen.

Jó példa az Egyesült Államokban használt Ambien, ami egy nyugtató, altató hatású gyógyszer, és ami sokkal tovább marad meg a nők vérében, mint a férfiakéban. Ha egy nő ugyanakkora adagot vesz be belőle, mint egy átlagos férfi, túlzott álmosságot tapasztalhat, a kognitív képességei erős romlását, és szélsőséges esetben még komolyabb problémákat, akár halált is okozhat a túladagolás. A túladagolás mennyisége pedig más egy férfinál, és más egy nőnél. Az orvosok még csak most jutottak el odáig, hogy megfelezték a nőknek ajánlott napi mennyiséget a férfiakéhoz képest.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy egy olyan országban, ahol a klinikai kutatások nagy részében nem vesznek részt megfelelő arányban nők,

nagyon veszélyes mindenkinek ugyanazokat a gyógyszereket felírni, ráadásul ugyanabban az adagban. 

A szülőképes korú nőket egyébként az 1970-es években tiltották ki a klinikai kutatásokból, amikor talidomidot írtak fel a terhes nőknek a reggeli rosszullét enyhítésére, ez pedig súlyos fejlődési rendellenességeket okozott a magzatoknál. Bár ma már ilyen szigorú tiltás nincs érvényben 1993 óta, következményei még mindig vannak, 2011-ben például egy átfogó kutatás azt találta, hogy a tanulmányok 75 százaléka nem tesz különbséget nemek között, az a 9 kutatás sem, aminek résztvevői közül mindössze 20 százalék volt nő.

Ez nemcsak az Egyesült Államokban probléma egyébként: egy nemzetközi analízis azt találta, hogy az átnézett 43 ezer tanulmány 13 ezer klinikai kutatásról elképesztően alulreprezentálja a nőket, főleg a HIV/AIDS, a krónikus vesebetegségek és a szív- és érrendszeri betegségek esetében. Még az állatos kutatásoknál is megfigyelhető ez az eltolódás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik