Tudomány koronavírus

Belélegezhető koronavírus-gyógyszert fejlesztenek

Hamarosan indulnak az első klinikai kutatások a Gilead gyógyszergyártó háza táján a belélegezhető koronavírus-gyógyszerre, a remdesivirre. A szer jelenleg egyike annak a nagyon kevés gyógyszernek, amit az FDA (Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet az Egyesült Államokban) hivatalosan is engedélyez a koronavírus gyógyítására, és világszerte használják. Egyelőre ez sem hoz mindenkinél gyógyulást, de a klinikai kutatások biztatók.

Kép: Marcel Kusch/picture alliance via Getty Images

A Gilead most a weboldalán osztott meg egy nyílt levelet Daniel O’Day ügyvezetőtől, amelyben a szakember azt fejti ki, hogy augusztusban indulhatnak a klinikai kísérletek a belélegezhető remdesivirre. A gyógyszert jelenleg csak intravénásan adják a koronavírusos betegeknek, ami emberi erőforrást igényel, ha lenne egy belélegezhető gyógyszer, a korai stádiumban is fel lehetne használni, és nem kellene hozzá ápolószemélyzet, sem kórházi helyet nem igényelne.

A gyógyszerfejlesztés következő stádiumában a Gilead az enyhébb koronavírusos eseteket is kezelni kezdi a szerrel, méghozzá akkor, amikor a tünetek még nem olyan súlyosak. A remdesivirt más terápiákkal is kombinálják majd, hogy ennek a hatékonyságát is vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik