Tudomány koronavírus

Ez a korcsoport bírta a legjobban a koronavírus-karantént

A Brit Kolumbiai Egyetem kutatása szerint alapvetően a 60 év felettiek bírták a legjobban a karanténnal és a járvánnyal kapcsolatos megpróbáltatásokat, a fiatalabb korosztályokat jobban megviselte a helyzet – írja az EurekAlert. A Journal of Gerontology: Psychological Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az idősebbeket kevésbé stresszelték a koronavírus miatti változások.

A kutatás vezetője, Patrick Klaiber elmondta, hogy az eredményeik bebizonyítják, mennyire ellenállók az idősebb emberek lelkileg, annak ellenére, hogy a közvéleményben nem ez az általános vélekedés róluk. A kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatalabb felnőttek nagyobb eséllyel érezték magukat magányosnak a koronavírus-járvány alatt, mint az idősebbek, ezzel egy újabb elmélet dőlt meg.

A koronavírus miatt otthon maradó időseket az elmagányosodás veszélyezteti
Magyarországon a 65 éven felüliek harmada egyedül él. Fontos, hogy a legveszélyeztetettebb csoport minél kevésbé legyen kitéve a fertőzésveszélynek, mentálisan és pszichésen ugyanakkor az izoláció még mélyebbre sodorhatja ezt az egyébként is elmagányosodással küzdő réteget. Hogyan segíthetünk?

A szakértők összesen 776 kanadai és amerikai felnőttet kérdeztek meg a stressz-szintjükről, méghozzá arra az időszakra vonatkozóan, amikor a legdrámaibb változások zajlottak az életükben. A kutatók szerint a különbségek alapvetően arra vezethetők vissza, hogy a fiatal felnőtteknek több stresszor van az életükben: össze kellett egyeztetniük a munkát, a családot, az otthon maradt gyerekeket, míg az idősebbek nagy részének ezzel nem kellett foglalkoznia.

Bár az idősebbekre nagyobb veszélyt jelent a járvány, nekik bejáratott megküzdési mechanizmusaik vannak, idősebbek és bölcsebbek, mint a fiatalok.

A középkorú és idősebb felnőttek emellett több pozitív szociális interakcióról számoltak be, mint a fiatalabbak, ami megint csak javított a hangulatukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik