Tudomány

Migréngyógyszer okozott középkori betegséget

Egy 24 éves indiai nő migrénjének kezelése szokatlan mellékhatást váltott ki: a páciensnél egy, a középkorban titokzatos járványokat okozó rendellenesség alakult ki – írja a Live Science. A beteg égő érzést tapasztalt a lábában, és egyik lábujját el is veszítette.

Az orvosok szerint a nőnél az egykor Szent Antal tüzeként ismert anyarozs-mérgezés jelentkezett.

A manapság ritkaságnak számító rendellenesség a középkori Európában titokzatos járványokat idézett elő. A nő gyógyszerében ugyanaz a természetes vegyület volt megtalálható, amely a középkorban is a probléma forrása volt.

Kép: Getty Images

Az esetet bemutató tanulmányban a szerzők azt írják, a nő fájdalmai jelentkezése után fordult szakértőkhöz. A páciens lába elszíneződött, és a járás is nehézkessé vált számára. Mint kiderült, négy nappal korábban kezdett el szedni migrénjére egy ergotamin tartalmú készítményt. A nő HIV-vel született, melyet erős antivirális készítménnyel kezeltek.

A CT felfedte, hogy lábaiban összeszűkültek az artériák, emiatt jelentősen csökkent a vér áramlása. A tünetek miatt az orvosok aranyrozs-mérgezésre gyanakodtak, melynek hátterében a Claviceps purpurea nevű gomba áll. Ez olyan vegyületeteket, ergotalkaloidákat állít elő, amelyek képesek beszennyezni a gabonákat, például a rozst. A gomba a középkorban Európa-szerte okozott félelmetes, gyakran hallucinációkkal is járó megbetegedéseket.

Bár az 1800-as évek óta sikerült jelentősen visszaszorítani az ilyen eseteket, utóbb az ergotalkaloidákat érszűkítő hatásuk miatt elkezdték gyógyszerekhez, például fájdalomcsillapítókhoz felhasználni. Bizonyos esetekben, például a túladagolás vagy a rossz gyógyszerkombináció miatt az ilyen készítmények ma is képesek aranyrozs-mérgezést előidézni. A nő esetében a problémát az ergotamin és a HIV-gyógyszer együttes szedése okozhatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik