Tudomány

Augusztusban folytatódik a történelmi űrmisszó

Augusztus 1-jén veszi kezdetét a május végén indult SpaceX Demo-2 űrmisszó második, egyben utolsó fázisa: az Elon Musk vezette űrcég első emberes küldetésének két asztronautája, Bob Behnken és Doug Hurley ekkor tének vissza a Földre a Crew Dragon űrhajóval. A két űrhajós május 31-én, magyar idő szerint késő délután érte el a Nemzetközi Űrállomást (ISS), ahol sikeresen dokkoltak, és az elmúlt közel két hónapban az ottani személyzet vendégszeretetét élvezték.

A CBNC értesülései szerint, amennyiben megfelelőek lesznek az időjárási körülmények, úgy már augusztus 1-jén elindul a visszatérés folyamata, ugyanakkor az űrhajósok csak augusztus másodikán érnek vissza a bolygónkra: a landolásra az Atlanti-óceánon kerül majd sor.

A május végi felbocsátás történelmi jelentőségű volt: a Space Shuttle program 2011-es vége óta nem indítottak el űrhajósokat az Egyesült Államok területéről, és nem használtak amerikai gyártású űrhajókat a küldetésekben. Sőt ez volt az első alkalom, amikor emberek indulnak misszióra egy magáncég által épített űrhajón. A Demo-2-ről és jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kiemelt kép: Joe Raedle / Getty Images / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik