Tech

Női vezetője lett a NASA emberes űrmisszióinak

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy alig egy héttel a SpaceX történelmi emberes űrrepülése előtt lemondott a NASA emberes űrrepülésért felelős igazgatója, Doug Loverro. Loverro mindössze hét hónapig töltötte be az emberes űrutazásokért felelős igazgatói széket, és egy, a Politico által megszerzett levelezés szerint „egy hiba miatt” kényszerült lemondani. Azt, hogy milyen hibáról van szó, nem részletezte.

Egy rejtélyes hiba miatt lemondott a NASA emberi űrrepülésért felelős igazgatója
Nem tudni, mi lehetett az a hiba, de vállalja érte a felelősséget.

A NASA most kiválasztotta utódját: az emberes űrmissziók élére először kerül nő, méghozzá Kathy Lueders, aki már három évtizede dolgozik az űrkutatási hivatalnál. Az új feladata az emberes űrmissziók élén (Human Exploration and Operations, HEO) az lesz, hogy minden olyan projektet koordináljon és igazgasson, amelyben embert küldenek az űrbe. Ide beletartozik például a Holdra induló Artemis-misszió is.

Lueders eddig a kereskedelmi űrrepülésért felelős programmenedzser volt, kulcsfontosságú munkája volt a SpaceX első emberes űrmissziójának fellövésében is. „Ez egy nagyon kritikus időszak a hivatal és a HEO számára is” – írta egy sajtóközleményben Jim Bridenstine, a NASA igazgatója. „Még vissza kell hoznunk a két űrhajóst biztonságban, nem szabad lankadnia a figyelmünknek. A Holdat szemeltük ki, és a mélyebb űrbe is készülünk, Kathy pedig segít nekünk eljutni ezekre a helyekre.”

Főkép: NASA/Kim Shiflett

Ajánlott videó

Olvasói sztorik