Tech

Tengeri űrkikötőt építene a SpaceX

Az Elon Musk által alapított SpaceX azt tervezi, hogy tengeri űrkikötőket épít új generációs rakétarendszerének – írja a Space.com. A Starshippel a jövőben a Holdra, a Marsra, illetve a Föld körül is szállíthatnak majd utasokat.

A SpaceX-nél már korábban is felvetődött hasonló ötlet, Musk 2017-ben olyan animációkat mutatott be, melyeken a Starshipet vízi indítóállomásokról bocsátották fel. A SpaceX-vezér idén júniusban azt mondta, három lehetséges helyszínt jelöltek ki az űreszköz indítására: a floridai partokat; egy dél-texasi létesítményt, ahol a rakétarendszert jelenleg is fejlesztik; illetve a tengeri űrkikötőket.

Utóbbi ötlet mostanra annyira megérett, hogy a SpaceX elkezdett olyan mérnököket toborozni, akik képesek létrehozni ilyen indítóállásokat.

Musk szerint a létesítmények a partoktól távolabb épülhetnek ki, hogy ne zavarják a lakott területeket.

A Starship tesztváltozata. Kép: Flickr/Official SpaceX Photos

A Starship különlegessége amellett, hogy akár száz utast is szállíthat majd az, hogy rakétája a Falcon 9-hez hasonlóan részben újrahasznosítható. A felbocsátás után a rakéták így a vízi űrkikötőkbe térhetnek majd vissza. Egyébként már korábban, 2014-ben is indítottak rakétákat tengeri platformokról, ez volt a Sea Launch nemzetközi projekt, melyben egy, a Starshipnél jóval kisebb eszközt, a Zenitet használták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik