Tudomány zöldövezet

Pikkelyeikért pusztítják a tobzoskákat

Az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint csökken az afrikaielefánt-agyar és az orrszarvútülök iránti kereslet – írja az MTI. A szervezet 2020-as vadvilági bűnözéssel foglalkozó jelentése alapján ezen termékek feketepiaca is kisebb lett. Ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy az élővilág nagyobb biztonságban lenne.

Az elefántcsont és az orrszarvútülök illegális kereskedelméből származó éves bevétel 2016 és 2018 között becslések szerint 400 millió, illetve 230 millió dollár volt.

Az elmúlt években a hatóságok által lefoglalt áruk között megnőtt a tigrisekből készült termékek száma, és a kereskedők is élénkebb érdeklődni kezdtek az egyéb nagymacskák testrészei iránt, amelyekkel az előbbi termékek helyettesíthetők.

A tobzoska a globális vadkereskedelem legnagyobb áldozata az emlősök körében: 2014 és 2018 között megtízszereződött a tobzoskapikkely-lefoglalások száma. A szakemberek 149 országra és régiójára kiterjedő, mintegy 180 ezer csempészáru-lefoglalásra vonatkozó adatokat elemezték.

Az adatbázis szerint közel 6 ezer fajt, köztük emlősöket, hüllőket, korallokat, madarakat és halakat érintett az illegális vadkereskedelem 1999 és 2019 között. A vadvilági bűnözés minden országban befolyásolja a biológiai sokféleséget, az emberi egészséget, a közbiztonságot és a társadalmi-gazdasági fejlődést.

Koronavírus: Ízelítőt kaphatunk a jövőből
Ha így folytatjuk, a koronavírus-járvány csak a kezdetet fogja jelenteni a pusztító pandémiák sorában.

A vadon élő fajok illegális kereskedelmének felszámolása nemcsak a biodiverzitás megőrzése, hanem a jövőbeli közegészségügyi vészhelyzetek megelőzése miatt is kulcsfontosságú. A jelentés rámutat, hogy az állatok vadászata természetes élőhelyeiken, majd levágása és illegális értékesítése növeli a zoonózisok, azaz az állatokról emberre terjedő betegségek kialakulásának kockázatát.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik