Tudomány zöldövezet

Sorra bukkannak fel a parton a lefejezett fókák

Az elmúlt öt hónapban legalább öt lefejezett oroszlánfóka teteme sodródott partra a kanadai Vancouver-szigeten – írja a Live Science. A szakértők szerint valaki vagy sorozatosan gyilkolja az állatokat, vagy a már eleve elpusztult példányokat fejezi le.

Azt nem tudni, hogy a fókák hogyan haltak meg, a tetemekről készült fotók alapján azonban Anna Hall, a Sea View Marine Sciences vállalat zoológusa arra jutott, hogy feltételezhetően emberek állnak az esetek hátterében.

A szakértő szerint szándékos gyilkolásról van szó, melyeket akár egy ember vagy egy egész csoport követhetett el. Hall bízik benne, hogy a hatóságok gyorsan megtalálják a felelősöket.

Kép: Getty Images

Deborah Short helyi lakos áprilisban, sétálás közben bukkant egy tetemre, majd júniusban újabb lefejezett állatot talált egy megnyúzott fóka mellett. Bizonyos esetekben az elkövetők az állatok fejéről eltávolítják a bőrt, a csupasz koponyát pedig a tetem mellett hagyják. Egyébként nem először fordult elő hasonló a szigeten: 2013-ban négy lefejezett fókát is azonosítottak a környéken.

A képeken elpusztult Steller-oroszlánfókák láthatóak, az Észak-Amerika, Japán és Oroszország csendes-óceáni partvidékénél őshonos faj veszélyeztetettnek számít. A hím egyedek akár 3,3 méter hosszúra és 1000 kilogrammosra is megnőhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik