Tudomány zöldövezet

Pókok lepik el a sarkvidéket

Bár az Északi-sarkvidék felmelegedése számos faj számára veszélyes, egy új tanulmány alapján egy bizonyos póknak kifejezetten kedvez a térség környezeti átalakulása – írja az IFLScience. Toke Høye, az Aarhusi Egyetem munkatársa és csapata szerint a magasabb hőmérséklet hatására gyorsan szaporodni kezdtek a helyi farkaspókok.

Kép: Getty Images

Ez az első alkalom, amikor a szakértők gerinctelenek esetében igazolták, hogy a sarkvidék melegedése kedvez az adott populációnak. A kutatók nagyjából két évtizede vizsgálják a grönlandi ízeltlábúakat, a csapat a nőstényeken látható tojásokkal teli zsákokat mérte fel.

Az adatok alapján a rövid sarki nyár alatt a példányok két ilyen zsákot is képesek cipelni, hasonlót eddig csak melegebb térségekben dokumentáltak.

Høye szerint eredményeik azt sugallják, hogy a kisebb állatok a sarkvidék átalakulására adott reakcióként megváltoztatják élettörténetüket.

A sarki farkaspókok (Pardosa glacialis) már most rendkívül gyakoriak a térségben, ha viszont még jobban elszaporodnak, az komoly fenyegetést jelenthet prédafajaikra. Éppen ezért a folyamatot aggódva szemlélik az ökológusok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik