Tudomány zöldövezet

Újabb fotó terjed a Loch Ness-i szörnyről

Újabb, az állítólagos Loch-Nessi-i szörnyet ábrázoló fotó kezdett el terjedni a neten – írja az IFLScience. A kép június elején bukkant fel először a Facebookon, azóta viszont egyéb közösségi oldalakra is feltöltötték a felvételt. Úgy tűnik, a kissé homályos képen valóban egy óriási állat úszik a víz felszínén.

Az állítólagos Nessie-t ábrázoló képet egy turista, Steve Challice készítette tavaly. A férfi szerint épp fotózta a tavat, amikor egy hatalmas, becslése alapján 2,4 méter hosszú állat bukkant a felszínre. Challice állítása szerint nem hisz a szörny létezésében, és biztos volt benne, hogy van logikus magyarázat az észlelésre. A férfi arra gyanakodott, hogy egy harcsát látott, a felvételt pedig elsősorban azért osztotta meg, hogy a követői segítsenek a hal azonosításában. Egyesek úgy vélték, Challice egy európai harcsát (Silurus glanis) örökített meg, és bár a képen látható állat valóban hasonlít a hatalmas halra, a faj nem őshonos Skóciában.

Utóbb kiderült, hogy a fotó egyszerű képszerkesztés eredménye.

A harcsák mintázata teljesen egyedi, nagyjából úgy fogható fel, mint egy ujjlenyomat. Egy Twitter-felhasználó egy híres, óriási halról készült felvételen ismerte fel a „szörny” mintázatát.

Nagyon valószínű tehát, hogy a kép csupán hamisítvány.

via GIPHY

Az európai harcsa egyébként a kontinens második legnagyobb édesvízi hala, hossza a 2 métert, tömege pedig a 100 kilogrammot is meghaladhatja.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik