Tudomány zöldövezet

Ismét tűzbe borul a sarkvidék

Extrém forróság sújtja az Északi-sarkvidéket, a régió több területén már most tüzek tombolnak – írja a Phys.org. A szakértők attól tartanak, hogy a folyamat globális hatásokat fog kiváltani.

Szombaton új melegrekord született a sarkvidéken, egy szibériai városban 38 Celsius-fokot mértek. Bár az adatokat még meg kell erősíteni, nem kérdéses, hogy a térség elképesztő ütemben melegszik. A szakértők nem zárják ki, hogy a folyamat a május 29-i oroszországi dízelszivárgásban is szerepet játszott, a hőségben ugyanis elkezdett felengedni a talaj, ami süllyedést eredményezett.

Megdöbbentő forróságot mértek Szibériában
A példátlan értéket az oroszországi Verhojanszknál rögzítették.

Tavaly nyáron több millió hektár erdő égett le Szibériában. A lángok már most tombolnak a térségben, Vlagyimir Csuprov, a Greenpeace Oroszország szakértője szerint idén nyáron a tűzszezon az átlagosnál korábban kezdődött meg.

Félő, hogy idén ismét hatalmas területeket nyelnek majd el a lángok.

A hosszan tartó meleg időjárás, különösen, ha tüzekkel párosul, felgyorsítja a permafroszt, azaz a tartósan fagyott talaj olvadását. A probléma az, hogy a permafrosztból így nagy mennyiségű metán szabadul fel, amely egy jelentős üvegházhatású gáz. A folyamat így tovább súlyosbítja a klímaváltozást, és az egész bolygóra hathat. A sarkvidéki események egyéb módon is befolyásolhatják Észak-Amerikát és Európát. Nyáron az extrém meleg miatt csökken az Északi-sarkvidék és a délebbre fekvő területek hőmérséklete és légnyomása közti különbségét. Ez gyengítheti a futóáramlatokat, így hatva az időjárási rendszerekre.

A szakértők attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre több extrém időjárási eseményt fog tapasztalni a sarkvidék.

Kiemelt kép: Sergey Stroitelev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik