Tudomány zöldövezet

Szabadon engedik a faját megmentő óriásteknőst

Nyugdíjba vonul Diego, a galápagosi óriásteknős – írja az MTI. Az élőlény óriási segítséget jelentett a kihalás szélén álló faja megóvásában. A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból.

Az óriásteknősök hétfőn ugyan már szabadon legelészhettek, de még karanténban tartották őket, nehogy idegen növények magjait vigyék be a lakatlan Espanolára. Az óriásteknősök évtizedeken át fogságban éltek előbb a kaliforniai San Diegó-i Állatkertben, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol egy tenyészprogramban vettek részt.

Kép: RODRIGO BUENDIA / AFP

A program sikeres volt: az 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra.

A csaknem 80 kilogrammos Diego több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő óriásteknősök mintegy 40 százaléka tőle származik.

Paulo Proano Andrade ecuadori környezetügyi miniszter szerint a tenyészprogram történetének egy fontos fejezete zárult le az állatok visszatérésével.

Nagyjából 50 évvel ezelőtt mindössze két hím és 12 nőstény galápagosi óriásteknős élt Espanolán. A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) szerint Diegót a 20. század elején fogták be egy expedíció keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik