Tudomány koronavírus

Így befolyásolta az alvásunkat a koronavírus-járvány

Svájci kutatók megállapították, hogy a kijárási korlátozások alatt otthonról dolgozó emberek többet aludtak, jobban szinkronban voltak a természetes cirkadián ritmusukkal, ennek ellenére romlott az alvásminőségük – írja az EurekAlert.

A Baseli Egyetem és annak pszichiátriai intézetének közös kutatása 435 embert kérdezett ki alvási szokásaikról március 23-a és április 26-a között. A résztvevőknek az alvásuk minőségéről, mennyiségéről és kipihentségükről is be kellett számolniuk egy online kérdőíven keresztül.

Kép: Getty Images

Korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy a legtöbb alvási zavar a modern élet miatt alakul ki, vagyis azon kényszer miatt, hogy folyamatosan hatékonyak, elfoglaltak legyünk, mozgásban maradjunk. Ez, és a megszabott munkarend sokszor ellentétes a szervezet természetes cirkadián ritmusával, vagyis azzal a biológiai órával, ami szabályozza a szervezet legfontosabb folyamatait. Így lehet például az, hogy ha valaki természetesen későn kelő lenne, nagyon szenved egy korán kelő munkával, és fordítva.

Ezt szaknyelven szociális jetlagnek nevezik.

A svájci kutatók eredményei ezt részben igazolták, de azt is sikerült bebizonyítani, hogy más hatások is befolyásolják az alvásminőséget.

A megkérdezettek ugyanis arról számoltak be, hogy az otthoni munkavégzés miatt átlagosan 50 perccel többet aludtak minden nap (valószínűleg az ingázással töltött időt fordították pihenésre), és sokkal kevesebb szociális jetlagről számoltak be. Utóbbi a sokkal rugalmasabb munkaóráknak tudható be.

Érdekes viszont, hogy az alvásminőség a megkérdezettek jó részénél romlott: ezt valószínűleg a koronavírus-járvány miatti stressz okozza. A pénzügyi problémák, a bizonytalanság, az iskola bezárása miatt otthonra szorult gyerekek mind hozzájárulhatnak az alvás rosszabb minőségéhez. A szakértők azoknak, akik ezt tapasztalták, több szabadban töltött időt, mozgást javasolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik