Tudomány koronavírus

Rosszul alszunk a járvány miatt

Úgy tűnik, a nők valamivel rosszabbul viselik a járvány okozta mentális terhelést – derült ki a Bio-Textima Hálószoba Manufaktúra szervezésében készített kutatásból. A nem reprezentatív vizsgálatban a magyar felnőtt Facebook-felhasználók alvási szokásait elemezték, a kérdőívet 2742 ember töltötte ki.

A felmérésben az alvásidőt és az éjszakai pihenés minőségét vizsgálták. Ahogy az várható volt, a pandémia okozta mentális terhelés az alvási szokásokat is befolyásolta,

a megkérdezettek közel harmada számolt be nyugtalanabb vagy rosszabb alvásról, ötödük pedig a korábbinál rövidebb alvásidőről.

A férfiakhoz képest a nők között többen nyilatkoztak frissen tapasztalt alvásproblámákról. A nők 24 százaléka, míg a férfiak 15 százaléka mondta azt, hogy rövidebben alszik. A karanténidőszaknak azonban jótékony hatásai is lehetnek: a kényszerű otthonlétnek, az otthoni munkavégzésnek köszönhetően a megkérdezettek 8 százaléka a korábbinál több időt tud alvással tölteni.

Kép: Getty Images

A kutatás eredményeiből az is látszik, hogy járványhelyzet nélkül is problémák vannak az alvással: a naponta alvással töltött idő átlaga elmarad a szakértők által javasolt 7-8 órától. A megkérdezettek közel fele kevesebbet alszik az ajánlott minimumnál, minden második ember többnyire rosszul alszik éjszakánként, és ugyanennyien, azaz a válaszadók fele nem érzi magát kipihentnek napközben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik