Tudomány

Alvás közben is értelmezi a beszédet az agyunk

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (Centre national de la recherche scientifique, CNRS) és az ausztrál Monash Egyetem kutatói érdekes jelenségre bukkantak: kimutatták, hogy az agy alvás közben is képes megkülönböztetni még az értelmes beszédet is az értelmetlentől, kivéve akkor, amikor álmodunk, a REM-szakaszban ugyanis egyáltalán nem reagál a körülötte elhangzó zajokra – írja az EurekAlert.

A kutatók szerint az agy a REM-szakasz közben, vagyis akkor, amikor álmodunk, elnyomja az információfeldolgozási folyamatokat, ez lehet az álmok egyik védőmechanizmusa. A szakértők a Current Biology tudományos szaklapban publikálták eredményeiket.

A kutatók összesen 18 résztvevőt hívtak meg a laboratóriumukba, hogy reggel aludjanak egy kicsit, és közben elektroencefalogrammal vizsgálták az agyműködésüket. A reggeli alvás jellemzően gazdagabb álmokban, a szakértők ezért választották ezt az időpontot.

Kép: Getty Images

Az álmok nagy része az alvás úgynevezett REM szakaszában történik, amikor az agy részben éber állapotban van, és hasonló aktivitást mutat, mint akkor, amikor ébren vagyunk. A test azonban teljesen mozdulatképtelen, eltekintve a szemektől, amelyek heves mozgásba kezdhetnek, innen is jön a REM neve: Rapid Eye Movement, azaz gyors szemmozgás.

A kutatásban résztvevőknek francia beszédet, és közé kevert értelmetlen nyelvű halandzsát kellett hallgatniuk alvás közben, a kutatók pedig elektroencefalogrammal és gépi tanulás segítségével figyelték meg, mi zajlik közben az agyban. Amíg a résztvevők nem léptek a REM-szakaszba, az agy rögzítette a beszédet, és különösen figyelt arra, ami értelmes, francia szöveg volt.

Álmodás közben azonban az agy teljesen kiszűrte a külső zajokat.

Összefoglalva: az agyunk képes alvás közben is felfogni és rögzíteni a külső zajokat, értelmezni azokat, majd elnyomni és felhangosítani mindent aszerint, hogy éppen mire van szüksége, és milyen alvási szakaszban tart. A szakértők szerint ez azért van így, mert az agy megpróbálja megvédeni a REM-fázist, ami elkerülhetetlen az érzelmi feldolgozás és az aznapi élmények feldolgozása céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik