Tudomány zöldövezet

Új fejlesztés mentheti meg az oszlopoktól a madarakat

Új megoldással védik a nagy testű madarakat Hortobágy közelében. Az E.ON, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával hozták létre, illetve tesztelik azt az eszközt, melyet villamos hálózati oszlopokra lehet felszerelni. A szerkezet megakadályozza, hogy a madarak olyan helyen szálljanak le a hálózaton, ahol megsérülhetnek.

Ha az eszköz jól szerepel az egyéves teszten, akkor országszerte használni fogják.

A madarak áram hálózati védelme régi, nemzetközi szintű problémát jelent. A most felszerelt eszközök végleges kialakítása az állami természetvédelem, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakértőinek bevonásával jött létre. A cél az, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát.

Kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Hortobágynál a nagyobb testű madarak védelmére kidolgozott új burkolatokat tesztelik. Az E.ON munkatársai 10 helyen raknak ki új burkolatot a függőleges oszlopkapcsolókra. A nemzeti park szakembereivel közösen egy éven keresztül figyelik az eszközök üzembiztonságát, időjárás-állóságát, szerelhetőségét, üzemeltethetőségét, illetve a madarak viselkedését, majd az adatok alapján döntenek arról, hogy a módszer tömegesen is használható-e.

Az elektromos szabadvezeték hálózat – madarakra nézve – egyik legveszélyesebb berendezései az oszlop tetején lévő kapcsolók, mert nagyon közel vannak ahhoz, ahová a madarak pihenni ülnek be. A légszigeteléses kapcsolók esetében nem lehetséges minden egyes alkotóelem szigetelése, ezért a gépeknek az oszlopon megfelelő helyzetben történő felszerelésével és a madarak berendezéstől történő távoltartásával lehet az áramütés kockázatát jelentősen csökkenteni, illetve a zárt, tokozott kapcsolók használatával. A most felhelyezendő rácsos mechanizmushoz nagy reményeket fűzünk, és bízunk benne, hogy a közepes- és nagy testű madarak áramütéses baleseteit ez a megoldás képes lesz minimalizálni

– mondta Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

Farkas Richárd, a kivitelezést végző Kaposvári Villamossági Gyár kereskedelmi igazgatója szerint bíznak benne, hogy az új burkolattal egy műszakilag megbízható, a felhasználók és a természetvédelmi szakemberek számára is megfelelő megoldást találtak a már üzemelő készülékekre. A mérnökök a burkolat mellett egy madárvédelmi szempontokat kielégítő új oszlopkapcsoló család fejlesztésén is dolgoznak.

Az energiacég tavaly tavasszal 161 helyen alakította át a villamos hálózatot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a gemenci erdőben pedig 54 villanyoszlopot épített át a madarak védelme érdekében. Idén közel 4400 oszlopra helyeztek ki fészektartót a gólyák számára, az Őrségi Nemzeti Parkban pedig 100 vörösvércse-költőládát szereltek fel a nagyfeszültségű hálózat tartóoszlopaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik