Tudomány az élet nagy kérdései

Melyik rovar csípése a legfájdalmasabb?

Az embert élete során rengeteg rovar csípi, harapja vagy szúrja meg. Magyarországon viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk: bár akadnak hazánkban is kifejezetten fájdalmas csípésű fajok, a legnagyobb szenvedést okozó rovarokkal szerencsére nemigen találkozhatunk.

A csípések és szúrások okozta fájdalmat a leggyakrabban az úgynevezett Schmidt-féle skála alapján rangsorolják. Justin Orvel Schmidt, az arizonai Délnyugati Biológiai Intézet rovarszakértője az 1980-as években kezdte el kidolgozni indexét, a rendszerben 0–4 közötti értéket kaphatnak az egyes rovarok csípései: a 0-s érték az érzékelhetetlen, a 4-es a legintenzívebb, szűnni nem akaró fájdalmat jelöli. A kutató azt állítja, hogy munkája során 150 különböző faj szúrta meg, bizonyos esetekben szándékosan provokálta ki a csípést, hogy megismerje a fájdalmat.

A skála alapján több Magyarországon előforduló faj szúrása is kifejezetten fájdalmasnak mondható: a lódarázs (Vespa crabro) például 2-es, míg a déli papírdarázs 3-as kategóriájú. A legfájdalmasabb szúrásokkal és csípésekkel viszont hazánkban nehezen találkozhatunk.

Lódarázs. Kép: Getty Images

Schmidt 4-es értéket eredetileg egyetlen fajnak, az úgynevezett 24 órás hangyának (Paraponera clavata) adott, később azonban más fajoknak, így a tarantulaölő darazsaknak és az angol nyelvben harcos darázsnak (Synoeca septentrionalis) nevezett rovarnak is odaítélte.

A szakértő ennek ellenére is a hangya csípését tartja a legelviselhetetlenebbnek: a szúrás immár 4 +-os kategóriájú.

A Közép- és Dél-Amerika egyes trópusi erdőiben előforduló hangya az eltérő nyelvekben más-más néven ismert. A 24 órás hangya elnevezés például arra utal, hogy a rovar okozta fájdalom akár egy napig is érezhető, az angol nyelvterületen használt lövedékhangya pedig a fájdalom intenzitását fejezi ki. A szúrás jellemzően nyirokcsomó-duzzanatot, ödémát, tachycardiát és véres székletet vált ki, a méreg fő összetevője poneratoxin nevű neurotoxikus peptid. A szúrás allergiás reakció esetén akár halálos is lehet.

Schmidt leírása alapján a csípés azonnali, intenzív, zsibbasztó, égető, vissza-visszatérő fájdalmat idéz elő, amely hosszú órákon át érezhető. Sok más szúrás mellett a 24 órás hangyáét a népszerű youtuber és ismeretterjesztő, Nathaniel „Coyote” Peterson is kipróbálta – a videó fő jelenetének megértéséhez angoltudás sem kell: a hangya szúrása és Peterson reakciója 13:10-től látható.

A 24 órás hangya egyébként Közép- és Dél-Amerika több őslakos-közösségének kultúrájában is fontos szerepet tölt be, a sateré-mawé törzs tagjainál például a férfivá válás szertartásában használják a rovart. Az őslakosok több száz hangyát gyűjtenek be, azokat elkábítják, majd egy levelekből szőtt felületen rögzítik, melyet egy kesztyűbe helyeznek. A ceremónia résztvevőinek a rovarokkal teli kesztyűben tartott kézzel tíz percen át táncolniuk. Állítólag olyan törzstag is akadt, aki nem bírta elviselni a fájdalmat, és már saját kezeit akarta levágatni. A szertartásról és előkészületeiről a Discovery készített videót.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik