Tudomány koronavírus

Mi az a nyájimmunitás?

Egyes vélemények szerint korlátozások helyett inkább meg kéne várni, amíg a lakosság nagy része immúnissá válik a COVID-19-cel szemben, a szakértők azonban úgy vélik, ez nagyon kockázatos lenne. A nyájimmunitás fogalma a világjárvány kapcsán gyakran előkerül, de mit is jelent pontosan a kifejezés?

Nyájimmunitásról akkor beszélünk, amikor egy populációban olyan sokan ellenállóak egy adott betegséggel szemben, hogy az nem terjed tovább. Az immunitást kétféleképpen lehet elérni: vagy a fertőzések hatására természetes módon, az immunrendszer által gyártott antitestekkel, vagy széles körű védőoltással.

A nyájimmunitás sok kórokozó esetében hatékony lehet, a mostani koronavírus viszont annyira új, hogy nagyon kockázatos lenne erre a stratégiára játszani.

Bizonyos betegségeknél a nyájimmunitás akkor képes megakadályozni a további átadásokat, amikor a populáció minimum 40 százaléka ellenálló. A legtöbb esetben azonban 80-95 százalékos immunitásra van szükség. Ez a kanyarónál például azt jelenti, hogy 20-ból 19 személyt kell beoltani, hogy ne alakuljon ki járvány.

A nyájimmunitást a legbiztonságosabban vakcinákkal lehet elérni – a természetes nyájimmunitás ugyanis tömeges megbetegedéseket, adott esetben sok halottat követel. A COVID-19 ellen egyelőre nem fejlesztettek ki védőoltást, a természetes ellenállás kialakulására várni viszont nagyon veszélyes lenne.

Bár bizonyos országokban, így az Egyesült Királyságban felmerült ez az ötlet, a stratégia úgy tűnt, nem kezelhető következményekkel jár. Egészen új kórokozóról van szó, többek közt azt sem tudni, képes-e újra fertőzni. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a mostani járvány, illetve a későbbi vakcina segítségével idővel az új koronavírussal szemben is létrejön a nyájimmunitás.

Koronavírus - Még több hír a témában

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt kép: Norberto DUARTE / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik