Tudomány

Megtalálták, hol lakik a szervezetben a stressz

A Yale Egyetem kutatói azonosították azt az idegi területet, ahol a stressz „lakik” – írja az EurekAlert. A felfedezés segíthet a stressz okozta szorongás és a félelem megértésében és enyhítésében. A szakértők a Nature Communications tudományos folyóiratban jelentették meg eredményeiket.

A kutatók az agyat vizsgálták meg aközben, hogy a kutatásban résztvevőknek kellemetlen, felkavaró képeket mutattak: morgó kutyát, megcsonkított arcokat, koszos vécét. Megfigyelték, hogy a hippocampusban minden esetben egy adott idegi hálózat az aktív ilyenkor, a hippocampus pedig a motiváció, érzelmek és memória szabályozásáért felelős területe az agynak.

A stresszreakció helyét az agyban már régóta ismerik állatos kísérletekből, a hypothalamus ilyenkor aktivizálódik például, és többek között glükokortikoidokat termel, ami a stresszre adott válaszhoz fontos. Az egyéni stresszérzékelésről viszont még nagyon keveset tudunk.

Photo taken in Debica, Poland

A kutatás kimutatta, hogy a képek megtekintése után jelentkező stresszhatás nem csak azt a területeit érte el az agynak, ahonnan a fizikai válaszreakciók indulnak, hanem a dorzális laterális frontális kéregben is aktivitást okozott, ami például az érzelmek szabályozásában és a kognitív válaszreakciókban játszik szerepet. A kutatók azt találták, hogy amikor a hippocampus és a frontális kéreg közötti kapcsolat erősebb volt, akkor a résztvevők kisebb stresszről számoltak be. Érdekes módon a hippocampus és a hypothalamus erősebb kapcsolata éppen az ellenkező hatást váltotta ki.

A kutatók korábbi kutatásokra is visszautaltak, amelyek kimutatták, hogy az olyan embereknek, akik mentális zavarban szenvednek, a prefrontális kéreg nem működik megfelelően, és nem tud nyugtató hatású impulzusokat küldeni a stresszreakciót követően. A szakértők szerint pontosan az ilyen problémák megoldásához járulhatnak hozzá a mostani felfedezések, amelyek személyre szabottabb terápiákat tesznek majd lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik