Tudomány

Kiderült, kik a legmagányosabbak

Megérkeztek a BBC Magányosság Kísérletének (BBC Loneliness Experiment) első eredményei, amelyekből kiderül, hogy kik érzik magukat jellemzően magányosabbnak: a fiatalok, a férfiak, és az olyan társadalomban élők a legveszélyeztetettebbek, ahol az individualitáson, az egyén boldogulásán van a hangsúly – írják a szakértők az EurekAlerten megjelent sajtóközleményükben.

A brit kutatók 46 ezer embert kérdeztek meg a 16-99 korosztályból, és kiderült, hogy az idő előre haladtával, az öregedéssel egyenes arányban csökken a magányosság érzése, ami elég meglepő eredmény a hasonló, korábbi kutatásokhoz képest.

A kutatásból kiderül, hogy a legnagyobb esélye a magányosságra egy fiatal férfinak van, aki individualista társadalomban él (ilyen a legtöbb nyugati társadalom, például az Egyesült Királyság vagy az USA), a legkevesebb pedig egy idősebb nőnek, aki kollektivista társadalomban él (amilyen például Kína is).

A szakértők szerint abban lehet a különbség, hogy a fiataloknak és az időseknek mások az elvárásaik a szociális kapcsolataikkal szemben, és a fiatalok ezért tarthatják kevésbé kielégítőnek őket, mint az idősek, akkor is, ha minőségben nem változnak. A férfiak számára pedig különösen stigmatizáló lehet kijelenteni, hogy magányosnak érzik magukat.

Kép: Getty Images

A kutatók azt is kimutatták, hogy mennyire különböző a magányosság szintje kultúránként. Az individualista kultúrákban például sokkal nehezebben ismerik el a magányosságot az emberek, mint a kollektivista kultúrákban, mert itt az emberektől azt várják el, hogy önállóak legyenek, és ne egy csoport tagjaként definiálják magukat.

A kutatás jól mutatta, hogy azt is többet kéne kutatni, hogy a fiatalokra hogyan hat a magány, a legtöbb kutatás ugyanis jelenleg az idősebb generációt vizsgálja ebből a szempontból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik