Tech

Mégsem káros, ha sok időt töltünk a Facebookon

Számos tanulmány mutatta már ki, hogy a közösségi médián töltött idő egyenesen arányos a mentális egészség hanyatlásával – egy friss tanulmány azonban ezt megcáfolja. A Közép-Floridai Egyetem kutatói szerint sokkal inkább az számít, hogy mire használja valaki a Facebookot és társait, mint az, hogy mennyi időt tölt rajtuk.

A csapból is az folyik, hogy minél kevesebb időt töltsünk a közösségi média platformjain, mert a Facebook, Instagram és társai komoly mentális problémákat okozhatnak. Főleg a tinédzserek és a fiatal felnőttek vannak veszélyben – legalábbis eddig így hittük.

Egy friss kutatás azonban kimutatta, hogy nem az ezeken az oldalakon eltöltött idő, hanem a használat módja a fontos.

Forrás: Pexels

Nem a mennyi, hanem a hogyan a lényeg

A Közép-Floridai Egyetem Psychiatric Quarterly tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a közösségi médián eltöltött idő nem befolyásolja a fiatalok mentális egészségét. A 467 résztvevővel végzett kutatás inkább a személyes viselkedésre koncentrált, és hogy a fiatalok hogyan használják a közösségi médiát. A kérdőívben a közösségi médiahasználat milyenségére és a résztvevők szociális helyzetére kérdeztek rá, olyan témákat is érintve, mint a szülői kötődés vagy a depresszióra való hajlamok.

Komoly problémákat jelezhetnek a posztok

A kutatásból az derült ki, hogy a közösségi médián eltöltött idő nem befolyásolta a mentális egészséget, viszont akadt olyan eset, amikor a megosztott bejegyzések alapján következtetni lehet már korábban is jelen lévő problémákra.

A szakszóval “vaugebooking“-nak nevezett jelenség, amely a homályos mondanivalójú, tisztán figyelemfelkeltés céljából íródott posztok gyűjtőneve, akár az öngyilkos gondolatok, a magány és a depresszió előjele is lehet.

Forrás: Pexels

Ezenkívül azonban tényleg az számít, hogy hogyan fogjuk fel a közösségi média szerepét az életünkben, és nem az, hogy mennyit görgetjük lefelé a hírfolyamunkat. Nem baj, ha sokszor csekkoljuk le az Instagramot, egészen addig, amíg nem lesznek testképzavaraink a sok tökéletesre retusált modell láttán.

(Kiemelt fotó: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik