Tudomány zöldövezet

Klímaváltozás: egyre erősödnek a hurrikánok

Egy friss tanulmány alapján az ember okozta klímaváltozás világszerte hozzájárult a hurrikánok, tájfunok és ciklonok szélerejének erősödéséhez – írja a USA Today. Az úgynevezett trópusi ciklonok a legveszélyesebb időjárási jelenségek közé tartoznak, az 5-ös erősségű Dorian hurrikán például tavaly a Bahamákon idézett elő súlyos pusztítást.

A szakértők az elmúlt 40 év műholdas adatait elemezték. James Kossin, az amerika Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársa és a csapat tagja szerint a trópusi ciklonok globális és regionális szinten is erősödtek, összhangban azzal, ami egy melegedő bolygón elvárható.

A kutatók arra jutottak, hogy az 1980-as évek óta egyre nőtt a 3-as kategóriájú és annál erősebb hurrikánok kialakulásának esélye.

Ezek a trópusi ciklonok okozzák a legnagyobb károkat. Kossin szerint az elmúlt 40 évben évtizedenként nagyjából 8 százalékkal emelkedett az ilyen hurrikánok létrejöttének kockázata.

Kép: Sean Rayford / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Fontos kiemelni, hogy a tanulmányban a trópusi ciklonok szélerejére, és nem a csapadékmennyiségére vagy egyéb tényezőjére koncentráltak. Kossin szerint vizsgálatuk ennek ellenére igazolja, hogy az éghajlatváltozás növeli a hurrikánok intenzitását.

A NOAA a héten mutatja be a 2020-as hurrikánszezonra vonatkozó előrejelzését. Egyéb szakértői csoportok már korábban bejelentették, hogy igen aktív szezonra számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik