Tudomány koronavírus

Ez a videó jól mutatja, milyen könnyű érintéssel átadni egy fertőzést

Elméletben már mindenki tudja, miért fontos a szociális távolságtartás, a maszk viselése és a gyakori kézmosás, de mégis más, ha az ember gyakorlatban látja, milyen fertőzésveszélyes az, ha nem figyelünk a járványhelyzetben előírt védekezési módokra.

A japán NHK csatorna a Kavaszaki St. Marianna Orvosi Egyetem szakértőit kérte meg arra, hogy egy tízemberes büféstílusú étkezésnél modellezzék, hogy mikor terjedhetne a vírus emberről emberre, milyen tevékenységek és gócpontok jelenthetik a magas fertőzésveszélyt. A videón az látszik, ahogy a „fertőzött” személyre fluoreszcens festéket kentek, egészen pontosan csak a tenyerébe, mintha beleköhögött volna. Ezután a többi résztvevővel együtt evett és ivott.

A videó végén a kutatók UV-fényben megmutatták, hová került a világító festékből – még a résztvevők is meglepődtek, hogy mennyi helyen találkoztak fertőzésveszélyes felülettel. A modellezés ráadásul nem mutatta azt, hogy mi történne, ha cseppfertőzéssel is terjedne a kórokozó, ahogy például a koronavírus is teszi.

A tíz főből például mindenkinek került a kórokozóból a kezére, háromnak az arcára is valahogyan. A kutatók rájöttek, hogy az edényfogók, a fedők és az italtartó fogantyúja volt az a terület, ahonnan a legtöbb bacilust továbbadták – írja a Science Alert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik