Tudomány

Nem koszos, mégis magától tisztul a szem

Azt már régóta tudjuk, hogy az agyunk az úgynevezett glimpatikus rendszeren keresztül tisztítja meg magát a felesleges anyagoktól, többek között a potenciálisan Alzheimer-kórt okozó béta-amiloidoktól is, amelyek pakkba rendeződve komoly egészségügyi problémákat idézhetnek elő. Az agy akkor „tisztítja magát”, amikor alszunk, ezért is olyan fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás – írja a Science Alert.

Egy nemzetközi kutatócsoport most patkányok segítségével azt vizsgálta, hogy vajon a szemnek is van-e egy hasonló, felesleges szennyeződéseket és anyagokat eltávolító rendszere. Fontos megjegyezni, hogy itt nem a koszra, hanem a feleslegessé vált fehérjékről, és hasonló anyagokról van szó. Kiderült, hogy a szem hátsó struktúrái, mint a retina vagy a látóideg, szintén hasonló módszerrel távolítják el a kelletlen anyagokat.

Kép: Getty Images

A kísérletekben a patkányok szemébe fluoreszkáló anyaggal megjelölt béta-amiloidokat juttattak, és megfigyelték, milyen útvonalat járnak be. A kutatók végig tudták vezetni az amiloidok útját a látóidegen keresztül, majd pár órára rá a nyaki nyirokcsomókban is. A nyirokcsomók már a szervezet kinevezett „takarítói”, a kelletlen anyagok itt már jó helyen vannak.

Amíg az agy alvás közben, a szem az írisz mozgásakor végzi ezt az ürítő munkát, amikor a fényviszonyok megváltoznak, és a szem reagál rájuk.

A kutatók szerint a patkányok és az emberek szemének szerkezete nagyon hasonló,

így valószínűleg az emberi szervezetben is hasonló folyamat játszódik le. Mivel az agy és a szemek is szárt térben helyezkednek el, a testnek meg kell találnia a módját arra, hogy megfelelő csatornákon keresztül kiürítse a káros anyagokat innen is.

Az eredmények olyan betegségek megértését is elősegíthetik, mint például a glaukóma, mivel ennek a szem hulladékkiürítési rendszerének hibája is az okozója lehet.

A kutatók az eredményeiket a Science Translational Medicine tudományos folyóiratban jelentették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik