Tudomány koronavírus

A szemből is sokáig kimutatható a koronavírus

Egy új tanulmány alapján az első igazolt olaszországi COVID-19-fertőzött szemében jóval tovább kimutatható maradt a koronavírus, mint az orrában – írja a Live Science. A 65 éves nő január 23-án érkezett Vuhanból Olaszországba, öt nappal később elkezdtek jelentkezni nála a betegség tünetei, másnap pedig kórházba került.

Kép: Getty Images

A szakértők a páciens szeméből is vettek mintát. Mivel ebben is kimutatták a SARS-CoV-2-t, később naponta gyűjtöttek be mintákat a szeméből. A vírus egészen a kórházban tartózkodása 21. napjáig kimutatható volt, ezt követően néhány napig észlelhetetlen maradt, majd a 27. napon újra kimutatták.

Az orrból vett mintákban ekkor már nem találták a kórokozót, de a szemből begyűjtött vírusok élet- és fertőzőképesek voltak.

Francesca Colavita, a Lazzaro Spallanzani Olasz Fertőző Betegségek Kutatóközpontjának munkatársa és kollégái szerint a szemből származó folyadék potenciálisan képes átadni a vírust. Ez is bizonyítja, hogy az orr, a száj és a szem érintése veszélyes lehet a járvány idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik