Tech

A jövőben a szemünk lehet a legnagyobb áruló

Mindössze tíz percre van szüksége egy mesterséges intelligenciának ahhoz, hogy besoroljon minket különböző személyiségtípusokba. Egy friss kutatás során az öt fő személyiségtípus közül négyet hibátlanul eltalált, az ötödikkel azonban gondjai akadtak.

Újabb mérföldkőhöz érkezett el a mesterséges intelligencia fejlesztése abból a szempontból, hogy megértse az emberi viselkedést: mindössze tíz perc alatt képes a szemmozgásból megállapítani, hogy milyen személyiségtípusba tartozunk. Bár a Dél-Ausztrál Egyetem kutatóinak vezetésével zajló kísérlet egyelőre elég kis résztvevőszámmal zajlott, érdemes lehet további kutatásokat végezni a témában, mert ezzel a módszerrel a mesterséges intelligencia személyre szabottabb kommunikációjához járulhatunk hozzá.

Tíz perc alatt leolvassa a személyiségünket

A német és ausztrál kutatókból álló csoport a Flinders Egyetem ötven diákját vonta be a kísérletbe, és arra programozta be a mesterséges intelligenciát, hogy minél gyorsabban, és kizárólag szemmozgás alapján sorolja be őket a Big Five személyiségmodell öt személyiségtípusának egyikébe. Az MI-nek mindössze tíz percre volt szüksége a munkához, és az ötből négy személyiségtípust sikerült megállapítania (extraverzió, barátságosság, érzelmi stabilitás, kultúra/intellektus), de gondja akadt a lelkiismeretesség felismerésével.

A Big Five személyiségmodell

A Big Five (vagyis Nagy Ötös) a szociálpszichológia jelenleg legfontosabb személyiségmodellje, amely szerint a különböző személyiségjellemzők öt nagy faktorcsoportba sorolhatók: extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, kultúra/intellektus. Az egész modell lényege az, hogy a személyiségjegyek egy csoportjából könnyen lehet következtetni bizonyos személyiségtípusokra: az extraverziónál például a magabiztosság és az önkifejezés mértékét nézzük, és eszerint a skálán húzhat valaki az egyik véglet felé (pozitív beállítottságú, társaságkedvelő, nyitott), vagy a másik véglet felé (csendes, visszahúzódó). A modellt elsőként az 1950-es években Warren Norman hozta be a köztudatba, amiért „Norman’s Big Five”-ként is szerepel sok helyen.

A kutatók már korábban elkezdték vizsgálni azt, hogy a különböző személyiségtípusokra milyen szemmozgás a jellemző, ennek eredményeit már a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kísérlet előtt publikálták. Kiderült, hogy a kíváncsi emberek többet néznek körbe, mint mások, aki idegesebb típus, az gyakran pislog, a lelkiismeretes embernek pedig gyakrabban és jobban változik a pupillamérete, mint azoknak, akik kevésbé bírnak ezzel a személyiségjeggyel.

A mesterséges intelligencia az ehhez hasonló kutatási eredmények alapján állapította meg a Big Five személyiségjegyeket, és a lelkiismeretességen kívül mindenben sikerrel járt. A résztvevőknek egyébként egy szenzort kellett a fejükön hordani, miközben az egyetemi boltban vásároltak valamit, előtte pedig ki kelett tölteniük egy, a személyiségjegyeikre vonatkozó kérdőívet. A kutatók aztán ezeket az eredményeket vetették össze azzal, amit az MI kielemzett a felvételeken.

A szemmozgásunk rengeteg mindent elárul a személyiségünkről

Személyre szabott szolgáltatások, adatvédelmi horror is jöhet

A kutatás pozitív hozamai a sokkal inkább személyre szabott rendszerek lehetnek. “Az emberek mindig személyre szabott szolgáltatásokat keresnek” – mondta el a kutatás vezetője, Tobias Loetscher, aki a Dél-Ausztrál Egyetemen dolgozik. “A mai robotok azonban nem képesek a nonverbális jeleket értelmezni. A kutatás eredményei segíthetnek olyan programok és robotok létrehozásában, amelyek ügyesebben használják az emberek testbeszédét.”

Persze az ilyen mesterséges intelligenciának hátrányai is lehetnek, az egészről csak úgy süt az adatvédelmi elvek problémája. Ha ilyen szoftverekkel bővítenénk ki a különböző weboldalakat, amelyek aztán sokkal személyesebb hirdetéseket, posztokat vagy cikkeket ajánlanának nekünk, az így szerzett adatokkal ugyanúgy vissza lehetne élni, mint ahogyan most a Cambridge Analytica botránynál történt a személyes adatokkal. Ez egy teljesen új területe lehet az internetes és robotikai szabályozásnak, amivel lassan illene komolyabban is foglalkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik