Tudomány

Nincs több leragasztott szemüveg

Akupunktúrával is kezelhető a "lusta szem" betegség.

A lusta szemre, latinul ambylopiára eddig egyetlen orvosság létezett, ha a gyermekek szemüvegének egyik lencséjét teljesen leragasztották. A betegség attól alakul, ha a gyerek az egyik szemét kevébé használja, mint a másikat, így azon tompa látás alakul ki. A lustább szemet eddig a leragasztással késztették munkára.

Hála Robert Ritch New York-i szemésznek és kínai kollégáinak ez a tendencia a jövőben megváltozhat, ugyanis feltalálták azt az akupunktúrás kezelést, mely javítja a lustábbik szemet.

A kíséletekben 88 “lusta szemes” kínai gyereket vontak be. A gyerekek egyik csoportja akupunktúrás kezelést kapott, melyet a hetente ötször a test látással kapcsolatos pontjain végeztek, a másik csoportnál a hagyományos szemleragasztásos módszert alkalmazták.

Az eredmény meglepő: az akunktúra hatásosabbnak bizonyult, mint a leragasztott szem. A gyerekek látását látásvizsgáló táblákon ellenőrizték. Az akupunktúrán átesett gyermekeknek majdnem a fele teljesen túljutott a lusta szem problémán, míg a szemüveget viselőknek csak a tizenhét százaléka.

A szkeptikus szakértők azonban rámutatnak arra, hogy a tanulmányt még mindig túl kicsi csoporton végezték, s nem tudni, hogy a gyermekek közül milyen stádiumban álltak eddig az amblyopia kezelésében. Így nem lehet megállapítani, csak sejteni lehet mennyit javult volna pusztán a szemüvegviseléstől vagy a napi gyakorlatoktól a gyerekek szeme.


AJÁNLOTT LINKEK:

Az akupunktúrás kezelésről szóló tanulmány kivonata – angolul (Archives of Opthalmology)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik