Tudomány koronavírus

Legalább tíz már létező gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen, állítja egy tanulmány

Egy egyesült államokbeli és francia tudósok által közzétett tanulmány szerint bizonyos daganatos, pszichés vagy allergiás betegségek kezelésre használt gyógyszerek is hatékonyak lehetnek a kornavírussal szemben.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány alapján legalább tíz olyan már ismert, jóváhagyott vagy egyelőre más betegségek kísérleti terápiájában használt készítmény létezik, amelynek alkalmazása reményekre adhat okot a Covid-19 betegek kezelésében is.

A kutatók azokat emberi fehérjéket térképezték fel, amelyekkel a vírus kölcsönhatásba lépve szaporodni kezd a szervezetben, majd olyan hatóanyagokat kerestek, amelyek megakadályozhatják a vírust ezeknek a fehérjéknek a használatában.

Arra jutottak, hogy többek között az allergiás gyógyszerekben használ klemasztin nevű hatóanyag,  az antipszichotikus, hallucinációk kezelésében is alkalmazott haloperidol, vagy a korábban már sok vitát kiváltó malárigyógyszer, a Donald Trump által is vehemensen propagált hidroxi-klorokin is alkalmazása is eredményes lehet további vizsgálatokat követően.

Hatásos lehet a vírus ellen a petefészekben termelődő progeszteron vagy sárgatesthormon is, ami egyúttal arra is magyarázatot adhat, hogy férfiaknál miért okoz gyakrabban súlyos szövődményeket a koronavírus.

Úgy tűnik, a koronavírus a férfiakra veszélyesebb
Kínában például komoly eltérés van a férfiak és a nők halálozási aránya között. Mi lehet a magyarázat?

Figyelemre méltónak tartják a madridi székhelyű PharmaMar kísérleti rákterápiájában használt, és Spanyolországban már Covid-19 vizsgálatokban is alkalmazott plitidepszin hatását is.

A tanulmány egyik szerzője, a San Fransicói-i Egyetemem dolgozó Nevan Krogan  szerint néhány általuk vizsgált hatóanyag – legalábbis labóratóriumi körülmények között – sokkal hatásosabb, mint jelenleg a legígéretesebbnek tartott remdesivir, ami az első jóváhagyott koronavírus-gyógyszer lehet a világon.

Franciaországban hatékony gyógyszert találtak a súlyos koronavírusosok kezelésére
A tocilizumab nevű gyógyszer csökkentette a lélegeztetőgépre szorulók és elhunytak arányát.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik