Tudomány

A kínaiak tagadják, hogy laboratóriumból került volna ki a koronavírus

Korábban a témában:

A koronavírus-járvány kirobbanása után sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a kórokozó tulajdonképpen egy kínai laborban gyártott biofegyver, amit a kínaiak szabadítottak a világra. Azóta több kutatás vizsgálta már a SARS-CoV-2 genetikai információját, köztük a legnagyobbról mi is beszámoltunk: a szakértők megállapították, hogy a vírus nem mesterséges mutációk következménye, és nem ember alkotta.

Nem emberek szabadították a világra a koronavírust
Nem laboratóriumban, mesterségesen csinálták.

Éppen ezért a Vuhani Virológiai Intézet (Wuhan Institute of Virology, WIV) laboratóriumát, amely néhány kilométerre található a koronavírus kiindulási pontjának tartott vuhani élőállat-piactól, egy darabig békén is hagyták, csak az összeesküvés-elméletek hívői tartották magukat ahhoz, hogy mégis az ő hibájuk lehet a világjárvány kitörése. Csakhogy a napokban a The Washington Post olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek azt bizonyították: amerikai szakértők már 2018-ban figyelmeztettek arra, hogy a WIV-ben nem a megfelelőek a biztonsági előírások, és ahhoz képes, hogy a legmagasabb biztonsági besorolást kapta (BSL-4-et), komoly hiányosságok vannak.

Éppen ezért az amerikaiak továbbra is elképzelhetőnek tartják, hogy a laboratóriumban megfigyelt vírusok közül szökött ki egy a szabadba. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Amerikaiak szerint nem teljesen légből kapott az egyik legnagyobb koronavírusos konteó
Komoly biztonsági problémák voltak egy koronavírussal foglalkozó intézményben.

A LiveScience tudományos portál most alaposan utánajárt a témának, és nemzetközi szakértőket is kérdezett arról, mekkora a valószínűsége, hogy valóban a WIV-ből került ki az új koronavírus. A tudományos konszenzus alapvetően az, hogy valószínűleg soha nem lehet majd egyértelműen kideríteni, hogy pontosan honnan eredt a világjárványt okozó patogén, főleg azért nem, mert ehhez

átlátható, hiteles és szabad információra és adatokra lenne szükség, amit a kínaiak visszatartanak. 

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre arra sincsenek pontos adatok, hogy az egyébként patkósdenevérekben megtalálható vírus hogyan mutálódott, került át egy másik állatra, majd az emberre. Mindez ugyanúgy spekuláció, mint a koronavírussal kapcsolatban rengeteg más is, de még mindig ez a legvalószínűbb szcenárió. A patkósdenevérek nem Vuhanban élnek egyébként, hanem nagyjából 1600 kilométerrel arrébb, így az sem tiszta, hogy hogyan jutott el a nagyvárosba a kórokozó, és mi lehetett a köztes hordozó. A legkorábban észlelt betegek ráadásul nem is köthetők az élőállat-piachoz, bár ez még nem zárja ki azt, hogy onnan indult volna a terjedés.

Kép: Getty Images

A LiveScience-nak nyilatkozó szakértők azt is megjegyzik, hogy a laboratóriumban dolgoztak a SARS-CoV-2 legközelebbi „rokonának” tartott koronavírussal, az RaTG13-mal, viszont a mostani vírus annyira más, mint ez a patogén, hogy legalább húszévnyi mutációs szakadék van közöttük. Ennek ellenére az sem kizárható, hogy a kutatott vírus magától kezdett el mutálódni a kísérletek során, és végül ez került ki a laboratóriumból, akár valakinek a cipőjére ragadva, akár a nem megfelelően tisztított szennyvízen keresztül.

Ez azonban ugyanúgy spekuláció, mint eddig minden más.

Az viszont már teljesen biztos, hogy a WIV kutatói már 2017-ben figyelmeztettek arra, hogy a 2003-as SARS járványhoz hasonlót okozhat más koronavírus is. Shi Zhengli kutató a PLOS Pathogens tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában fejtette ki, hogy komolyabban kéne monitorozni a különböző koronavírusokat, mert hatékonyan tapadhatnak az emberi sejtek ACE2 receptoraihoz, és megfertőzhetik a légutakat.

2015-ben a WIV kutatólaborja kísérletezett azzal, hogy mesterségesen módosított természetes koronavírusokat, a cél az volt, hogy megtudják, mekkora esély van arra, hogy a denevérekben található vírusok emberekre is veszélyesek legyenek. Csakhogy ezeket a kutatásokat leállították, pontosan azért, mert komoly veszélyt jelentettek. Odáig azonban sikerült eljutni, hogy kísérleti egerek légútjait megfertőzzék a genetikailag módosított kórokozókkal.

Zhiming Yuan, a WIV igazgatóhelyettese a kínai állami médiának elmondta: megvizsgálták, hogy a SARS-CoV-2 a laboratóriumból szabadulhatott-e ki, és a válasz egyértelműen az, hogy nincs rá esély. Shi Zhengli, aki korábban is figyelmeztetett a koronavírusokra, a járvány kezdetén ellenőrizte, mennyi egyezés van a laborban kutatott koronavírusok és a járványt okozó SARS-CoV-2 között, és azt találta, hogy nem egyeznek.

Kép: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Valószínű tehát, hogy soha nem fogjuk pontosan tudni, honnan érkezett a világjárványt okozó koronavírus: a laboratóriummal kapcsolatban csak a kínai információkra hagyatkozhatunk, közben pedig kifejezetten sötétben tapogatózunk, hiszen nincs meg az a hordozó, amely a denevérek és az emberek koronavírusa közötti kapcsot jelentené. Ugyanúgy lehet, hogy az illegálisan befogott tobzoska a hunyó, de az is előfordulhat, hogy a kínai laboratórium nem megfelelő biztonsági intézkedései miatt kijutott természetes vírus „ugrott rá” egy kóbor macskára, vagy közvetlenül az emberre.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.