Tudomány koronavírus

A kínaiak tagadják, hogy laboratóriumból került volna ki a koronavírus

A koronavírus-járvány kirobbanása után sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a kórokozó tulajdonképpen egy kínai laborban gyártott biofegyver, amit a kínaiak szabadítottak a világra. Azóta több kutatás vizsgálta már a SARS-CoV-2 genetikai információját, köztük a legnagyobbról mi is beszámoltunk: a szakértők megállapították, hogy a vírus nem mesterséges mutációk következménye, és nem ember alkotta.

Nem emberek szabadították a világra a koronavírust
Nem laboratóriumban, mesterségesen csinálták.

Éppen ezért a Vuhani Virológiai Intézet (Wuhan Institute of Virology, WIV) laboratóriumát, amely néhány kilométerre található a koronavírus kiindulási pontjának tartott vuhani élőállat-piactól, egy darabig békén is hagyták, csak az összeesküvés-elméletek hívői tartották magukat ahhoz, hogy mégis az ő hibájuk lehet a világjárvány kitörése. Csakhogy a napokban a The Washington Post olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek azt bizonyították: amerikai szakértők már 2018-ban figyelmeztettek arra, hogy a WIV-ben nem a megfelelőek a biztonsági előírások, és ahhoz képes, hogy a legmagasabb biztonsági besorolást kapta (BSL-4-et), komoly hiányosságok vannak.

Éppen ezért az amerikaiak továbbra is elképzelhetőnek tartják, hogy a laboratóriumban megfigyelt vírusok közül szökött ki egy a szabadba. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Amerikaiak szerint nem teljesen légből kapott az egyik legnagyobb koronavírusos konteó
Komoly biztonsági problémák voltak egy koronavírussal foglalkozó intézményben.

A LiveScience tudományos portál most alaposan utánajárt a témának, és nemzetközi szakértőket is kérdezett arról, mekkora a valószínűsége, hogy valóban a WIV-ből került ki az új koronavírus. A tudományos konszenzus alapvetően az, hogy valószínűleg soha nem lehet majd egyértelműen kideríteni, hogy pontosan honnan eredt a világjárványt okozó patogén, főleg azért nem, mert ehhez

átlátható, hiteles és szabad információra és adatokra lenne szükség, amit a kínaiak visszatartanak. 

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre arra sincsenek pontos adatok, hogy az egyébként patkósdenevérekben megtalálható vírus hogyan mutálódott, került át egy másik állatra, majd az emberre. Mindez ugyanúgy spekuláció, mint a koronavírussal kapcsolatban rengeteg más is, de még mindig ez a legvalószínűbb szcenárió. A patkósdenevérek nem Vuhanban élnek egyébként, hanem nagyjából 1600 kilométerrel arrébb, így az sem tiszta, hogy hogyan jutott el a nagyvárosba a kórokozó, és mi lehetett a köztes hordozó. A legkorábban észlelt betegek ráadásul nem is köthetők az élőállat-piachoz, bár ez még nem zárja ki azt, hogy onnan indult volna a terjedés.

Kép: Getty Images

A LiveScience-nak nyilatkozó szakértők azt is megjegyzik, hogy a laboratóriumban dolgoztak a SARS-CoV-2 legközelebbi „rokonának” tartott koronavírussal, az RaTG13-mal, viszont a mostani vírus annyira más, mint ez a patogén, hogy legalább húszévnyi mutációs szakadék van közöttük. Ennek ellenére az sem kizárható, hogy a kutatott vírus magától kezdett el mutálódni a kísérletek során, és végül ez került ki a laboratóriumból, akár valakinek a cipőjére ragadva, akár a nem megfelelően tisztított szennyvízen keresztül.

Ez azonban ugyanúgy spekuláció, mint eddig minden más.

Az viszont már teljesen biztos, hogy a WIV kutatói már 2017-ben figyelmeztettek arra, hogy a 2003-as SARS járványhoz hasonlót okozhat más koronavírus is. Shi Zhengli kutató a PLOS Pathogens tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában fejtette ki, hogy komolyabban kéne monitorozni a különböző koronavírusokat, mert hatékonyan tapadhatnak az emberi sejtek ACE2 receptoraihoz, és megfertőzhetik a légutakat.

2015-ben a WIV kutatólaborja kísérletezett azzal, hogy mesterségesen módosított természetes koronavírusokat, a cél az volt, hogy megtudják, mekkora esély van arra, hogy a denevérekben található vírusok emberekre is veszélyesek legyenek. Csakhogy ezeket a kutatásokat leállították, pontosan azért, mert komoly veszélyt jelentettek. Odáig azonban sikerült eljutni, hogy kísérleti egerek légútjait megfertőzzék a genetikailag módosított kórokozókkal.

Zhiming Yuan, a WIV igazgatóhelyettese a kínai állami médiának elmondta: megvizsgálták, hogy a SARS-CoV-2 a laboratóriumból szabadulhatott-e ki, és a válasz egyértelműen az, hogy nincs rá esély. Shi Zhengli, aki korábban is figyelmeztetett a koronavírusokra, a járvány kezdetén ellenőrizte, mennyi egyezés van a laborban kutatott koronavírusok és a járványt okozó SARS-CoV-2 között, és azt találta, hogy nem egyeznek.

Kép: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Valószínű tehát, hogy soha nem fogjuk pontosan tudni, honnan érkezett a világjárványt okozó koronavírus: a laboratóriummal kapcsolatban csak a kínai információkra hagyatkozhatunk, közben pedig kifejezetten sötétben tapogatózunk, hiszen nincs meg az a hordozó, amely a denevérek és az emberek koronavírusa közötti kapcsot jelentené. Ugyanúgy lehet, hogy az illegálisan befogott tobzoska a hunyó, de az is előfordulhat, hogy a kínai laboratórium nem megfelelő biztonsági intézkedései miatt kijutott természetes vírus „ugrott rá” egy kóbor macskára, vagy közvetlenül az emberre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik