Tudomány koronavírus

Tényleg az idősekre a leghalálosabb a koronavírus Európában

Francia kutatók metaanalízist készítettek azon kutatások közül, amelyek az Európában elhalálozott koronavírusos betegek életkorát mutatták be. A Párizsi Egyetem független szakértők által még nem látott tanulmánya szerint Európában

a 70 év felettiekre a legveszélyesebb a vírus, ami egybevág a korábban megállapított statisztikákkal.

A szakértők összesen 32 európai ország halálozási statisztikáit nézték át, és azokat vették figyelembe, amelyekben 10-nél több koronavírusos halálozást találtak. A kutatást április 6-án végezték. Így belekerült a statisztikába 13 európai ország, köztük Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Németország, Hollandia, Portugália és Svájc is.

Kép: Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP

Az eredmények azt mutatják, hogy a 40 év alatti korosztályból a halálozások elenyésző aránya, mindössze 0,1 százaléka kerül ki, a 40-69-es korosztályból 12,8 százalék. A legveszélyeztetettebb korosztály egyértelműen a 70 évesek és az idősebbek: a koronavírushoz köthető halálozások 84,8 százaléka kerül ki közülük.

Az analízishez összesen 31864 koronavírushoz köthető halálesetről készült a statisztika. Az eredményeket a MedRxiv preprint szerveren jelentették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik