Tudomány koronavírus

Koronavírus: Vuhanban 50 százalékkal többen haltak meg, mint eddig jelentették

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság (National Health Commission) beszámolója alapján Vuhanban, az új koronavírus-járvány epicentrumában újraszámolták a vírushoz köthető halálozásokat. A bizottság szerint 1290 olyan halálesetet találtak, amelyet korábban nem jelentettek le, vagy nem a koronavírus áldozataként írtak fel. Így a városban 50 százalékkal növekedett a halálozások száma, 2579 elhunyt helyett már 3869-nél járnak.

Ez megdobta az országos statisztikát is, méghozzá 38,6 százalékkal: 3342-ről 4632-re emelkedett a halálozások száma.

A bizottság szerint azért lehet, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, mert adatgyűjtési problémák akadtak, és a leterhelt egészségügyi rendszerben nem tudtak mindent pontosan vezetni, legalább is valós időben nem. Ezen kívül sokan voltak azok, akik nem kórházban, hanem otthonukban hunytak el. Több egészségügyi létesítmény nem tudta megfelelően használni a központi jelentőrendszert sem.

Kép: Getty Images

Március végén Vuhanban felállítottak egy speciális bizottságot, amelynek az a feladata, hogy minél több nem regisztrált beteget és halálesetet felkutasson, hogy minél pontosabb statisztikát kaphassanak a járványról. A bizottság szerint a legtöbb adatjelentési hiba és mulasztás a járvány kirobbanásának elején volt.

Főkép: Fei Maohua / XINHUA / Xinhua via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik