Tudomány zöldövezet

Lehűlés jön húsvét után

A tavaszt nem lehet feltartóztatni, az előttünk álló húsvét, a négy szabadnap időjárása nem fogja megkönnyíteni a járványügyi védekezést: májust idéző száraz, napfényes időszak áll előttünk. A múlt héten még hidegrekordok dőltek, mostanra azonban egy anticiklon enyhe légtömegeket sodort fölénk, ez a sokszor emlegetett észak-déli irányú meridionális hullámok hatása.

Igazi május

Ha északi, „leszálló ága” ér fölénk, jelentősen csökken a hőmérséklet, míg ellentétes bugyra délről érkező légtömegekkel okozhat indokolatlan meleget.

Az elmúlt 10 napban időjárásunk messze nem a naptár alapján elvárható formáját hozta, februárból májusba ugrottunk, és maradunk is egészen hétfőig

– mondja elöljáróban a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A héten marad az április első felében szokatlan meleg, a hűvös, 3-10 fokos hajnalok után napközben országszerte 20-25 fokos maximumokat mérhetünk. csapadék nem valószínű, a napsütést csak ritkán zavarják meg felhőátvonulások, a szél viszont produkálhat erősebb lökéseket.

Kétnapos lehűlés

Az év ezen szakában 18-19 fokos csúcshőmérsékleteket tekinthetnénk átlagosnak, jelen helyzet májusra jellemző. A folytatás viszont nem hoz hirtelen júniust, sőt.

Hétfőn napközben hidegfront éri el térségünket, a levegő hőmérséklete jócskán visszaesik, a legmelegebb órákban sem mérhetünk 13-14 foknál többet. Csapadék is érkezik a fronttal, de „nagy esők” nem várhatók, számottevő mennyiség az Északi-középhegységben és a Dunántúlon, annak is inkább déli területein valószínű.

Ilyen lesz a kedd és a szerda időjárása, majd csütörtöktől újabb melegedés indul, jelenleg úgy tűnik, igazi áprilisi időszak veszi kezdetét a hónap közepén szokásos 17-19 fokos csúcsokkal.

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik