Tudomány zöldövezet

Az élővilágot fenyegetheti a zöld energia

Egy új vizsgálat alapján a nap-, szél- és vízerőművek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az élővilágra – írja a BBC. Az adatok szerint eddig mintegy 2200 zöld erőművet építették a megmaradt vadon határán, a telepek közel 17 százaléka pedig védett területeken fekszik. További 900 erőművet kivételes biodiverzitású régiókban fejlesztenek.

Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott a zöld energiát hasznosító létesítmények száma. Az ilyen erőműveknek sokszor nagyobb a területigénye, mint a fosszilis energiahordozókat égető erőműveknek.

A kutatók úgy vélik, hogy egyes zöld erőművek az élővilágot fenyegetik.

Jose Rehbein, a Queenslandi Egyetem munkatára és a tanulmány vezető szerzője szerint az ilyen létesítményeknél megnő az emberi aktivitás, ami megnehezítheti az állatok életét. Jelenleg Nyugat-Európában, főként Németországban okoz gondot a folyamat.

Kép: Getty Images

Mivel a zöld energia iránti igény idővel Ázsiában és Afrikában is nőni fog, további térségek kerülhetnek veszélybe. A szakértők úgy gondolják, hogy a valódi problémát a rossz tervezés jelenti, az erőművek átgondolt kialakításával meg lehetne előzni a bajt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik