Tudomány zöldövezet

Visszatér a február, havazhat is

Időjárás tekintetében nem lehet panasz a magunk mögött hagyott hétvégére. A meg-megerősödő szél ugyan rontotta a hőérzetet, de összességében szép, napos idő kísért mindenkit, aki kisebb-nagyobb sétára vállalkozott az ébredő természetben. Ezen a héten pedig az idei év legmelegebb napjait tapasztalhatjuk 20 fok feletti hőmérséklettel, ám vasárnap gyökeres változás következik.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa március elején úgy nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy hullámzó, ámde alapjában tavaszias hetek után a hónap végére jó eséllyel visszatér a télies idő. Mostanra ez szinte biztossá vált, a szakember 90 százalék feletti eséllyel jelzi:

Vasárnaptól fagyokkal, 4-5 fokos maximumokkal, havazással (a hegyekben meg is maradhat) visszatér a február közepét idéző téli időjárás.

Meleg után Szibéria lehelete

Nézzük a részleteket. A pénteki esőzést és a hétvégi hűvös szelet okozó hidegfront odébbállt, Európa nagy részét egy kiterjedt anticiklon foglalja el, ami a Kárpát-medencében erőteljes melegedést okoz. Derült, csapadékmentes időnk lesz, erős szélre sem kell számítani.

A hét második felére országszerte megszűnnek a hajnali fagyok is, a hőmérséklet csúcsértéke 15-20 fok körül alakul, helyenként a délutáni órákban 20 foknál is melegebbet mérhetünk. Egészen vasárnapig.

Észak-északkelet felől az anticiklon peremén »lecsúszik« egy hidegfront, ami szibériai eredetű légtömegeket sodor hazánk fölé

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

Havazás

A jövő héten február közepén érezhetjük magunkat, és mivel a magasban sokáig megmarad a hideg légtömeg, ez az időjárási helyzet – egyre gyengülve, de – akár egy hétig is kitarthat.

Visszatérnek az éjszakai fagyok, a magasabb tájakon akár napközben is nulla fok körül alakulhat a hőmérséklet, de a legmelegebb tájakon is csak 4-5 fokos maximumokra számíthatunk. Jelentős mennyiségű csapadékra nemigen kell számítani, de azért lesz benne részünk.

A magasabban fekvő területeken havazásra számíthatunk, a hegyekben, elsősorban a Mecsekben napokig meg is maradhat. Síkvidéken legfeljebb hózáporok várhatók.

Jelenleg úgy tűnik, a márciusi tél 26-áig marad, március 27-étől enyhül az idő, de még mindig hűvösebb marad az átlagnál, a most tapasztalt meleg legfeljebb áprilisban térhet majd vissza.

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik