Tudomány zöldövezet

Nagyon ritka állatot fogtak be

Szakértők egy csoportjának sikerült befognia egy teljesen fekete prérifarkast – számol be az IFLScience. Az állat az elmúlt két hónapban Atlanta és Georgia területén kószált.

Az élőlényt az utóbbi időkben többen is látták, egy nő még azt is megörökítette, ahogy a prérifarkas békésen játszik kutyájával.

Chris Mowry, a Berry College biológusa szerint a faj általában igen óvatos, a fekete példány viszont jól érezte magát az emberek közelében. A prérifarkas kifejezetten kereste az emberek társaságát, ez azonban nem volt biztonságos, a szakértők ezért döntöttek az állat befogása mellett.

A Carmine névre keresztelt prérifarkas igen különleges, hiszen szőrzete teljesen fekete. A sötét bundát a melanizmus nevű mutáció okozza, ennek hátterében a melanin festékanyag felhalmozódása áll. A rendellenesség számos állatnál megfigyelhető, a legismertebb példa a párducoké.

A kutatók Carmine észlelései alapján egy térképet készítettek, hogy hol fordulhat elő a különleges egyed. Mivel Georgiában a befogott prérifarkasokat el kell altatni, a szakértők külön engedélyt kértek, hogy áttelepíthessék az élőlényt. Az állat befogásában önkéntesek is segítettek, a példányt az atlanti Yellow River Természetvédelmi Területre költöztették. A kutatók az elkövetkező időszakban több vizsgálatot is elvégeznek majd rajta, hiszen egyelőre neme sem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik