Tudomány

Végre már nem csak a férfiaké a világűr

Christina Koch misszióját eredetileg hat hónaposra tervezték, végül közel egy évet töltött az űrben, ezzel új rekordot állított fel a női asztronauták között. Küldetése során becsatlakozott a történelem első, kizárólag nők részvételével megtartott űrsétájába, de nem szeretné beérni ennyivel: amennyiben megkeresnék egy későbbi Hold-misszióval kapcsolatban, igent mondana.

Christina Koch 2013-ban a NASA korábbi alkalmazottjaként került be a szervezet kiképzőprogramjába, ahová több mint 6100 jelentkező közül választották ki hét további kadéttal együtt. Koch tanulmányai és kora alapján teljesen átlagos jelöltek számított: sok társához hasonlóan mérnökként végzett, és éppen 34 éves volt, ami a NASA adatai alapján pont az átlagéletkort jelenti a felvettek között.

Később mégis az űrhivatal hősévé vált: két alkalommal is történelmet írt, ebben pedig nemcsak elhivatottságának volt nagy szerepe, hanem annak is, hogy napjainkban, ha lassan is, de a nők számára is kezd egyszerűbbé válni az űrhajóskarrier.

328 nap az űrben

Koch 2019. május 14-én indult el Alekszej Ovcsinin orosz és Nick Hague amerikai űrhajóssal a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az asztronauta eredetileg az 59. expedíció tagja volt, küldetését pedig félévesre tervezték, de még a 62. expedícióban is benn maradt, így egyhuzamban 328 napot töltött az űrben. A NASA szakértői azért döntöttek a megnyújtott misszió mellett, hogy jobban felmérhessék a tartós űrrepülés szervezetre gyakorolt hatását. A kínálkozó lehetőséget Koch szívesen vállalta.

Hosszúra sikerült, 2020. február 6-án véget ért missziójával új rekordot állított fel a nők között, tavaly decemberben döntötte meg Peggy Whitson 2017-es, 288 napos csúcsát.

Kochot az amerikai űrhajósok közül egyedül Scott Kelly előzi meg (340 nap), a leghosszabb űrmissziók listáján pedig négy orosz, illetve szovjet kozmonauta áll előtte – az abszolút rekordot Valerij Vlagyimirovics Poljakov tartja 437 nappal.

Koch nem csupán közel egyéves űrrepülésével írta be magát az űrutazás történetébe: 2019 októberében Jessica Meirrel részt vett a világ első kizárólag női űrsétáján. Az asztronauta küldetése alatt összesen 42 perc 15 másodpernyi űrsétát teljesített, a nők között ezzel a harmadik lett – Koch előtt a listán a nők mellett 19 férfi szerepel.

Koch egyik űrsétáján készült szelfije – Kép: Handout / NASA / AFP

Ha tehetné, Koch szívesen folytatná a küldetéseket. Jelenleg 41 éves, tehát még hosszú éveket tölthet el a NASA kötelékében, ezen időszak alatt pedig újabb történelmi missziókhoz csatlakozhat. Hazatérése után egy kérdésre reagálva azt is elárulta, hatalmas megtiszteltetésnek venné, ha kiválasztanák egy későbbi Hold-misszióra.

A szörfözést hiányolta

Kochnak már most rengeteg rajongója van az Egyesült Államokban, pozitív megítélésében történelmi tettei mellett karakterének is nagy a szerepe. Olyan hősről van szó, aki nem igyekszik megközelíthetetlennek, átlagon felülinek mutatni magát, éppen ellenkezőleg.

Valószínűleg a legtöbb gyermek arról álmodik, hogy egyszer űrhajós lesz. Én is ilyen voltam, annyi különbséggel, hogy nem nőttem ki az álmom

– mondta egy korábbi interjúban.

Koch az űrbeli látványt és az ISS-en megfogalmazódott gondolatait rendszeresen megosztotta közel 223 ezer Twitter-követőjével, a közelmúltban pedig már a Földről posztolt. Múlt héten azt a pillanatot mutatta be, amikor majdnem egy év után ismét találkozott a kutyájával.

Videón a kutya, akihez egy év után az űrből tért vissza a gazdája
Christina Koch történelmi küldetésen vett részt.

Az asztronauta imád túrázni, szörfözni, sziklát mászni és evezni, elmondása szerint épp a természet hiányzott neki a leginkább az űrben. „Egy strand közelében élek, imádom a vizet, ezért remélhetőleg úszom, illetve szörfözöm majd egyet, vagy csak megsétáltatom a kutyámat a parton, érezve a homokot, a szelet” – mondta, mikor visszatérése előtt arról kérdezték, mi lesz az első dolga a Földön.

Persze az ISS-en sem unatkozott, a mikrogravitációt például kifejezetten szórakoztatónak találta. „Tulajdonképpen nagyon régóta nem sétáltam, illetve tettem a lábam a földre, elég mókás olyan helyen lenni, ahol az ember akkor ugrál a mennyezet és a padló között, amikor csak akar.”

A világűr már nem csak a férfiaké

A nők közül az olasz Samantha Cristoforetti 2015-ben állított fel rekordot 199 napos missziójával, őt pedig 2017-ben a már említett Peggy Whitson követte. Úgy tűnik, hogy hiába képeznek évtizedek óta űrhajósnőket, igazán csak mostanában tűnt fel az a generáció, amelynek tagjai már a kihívások ellenére is képesek komoly eredményeket elérni a hosszú időn át férfiak által dominált pályán.

Koch egyik nem titkolt célja az, hogy maga is ösztönözze és segítse a jövő generációit, ahogy rá is rengeteg egykori asztronauta hatott. Mikor tavaly decemberben megdöntötte a most 60 éves legenda, Whitson csúcsát, külön kiemelte, hogy az űrhajós óriási hatással volt pályafutására, és nemcsak hősnőként, hanem mentorként is tekint rá.

Peggy Whitson 2017-es visszatérésekor – Kép: SERGEI ILNITSKY / POOL / AFP

Bár Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova első nőként már igen korán, 1963-ban megfordult a világűrben, egészen az 1980-as évekig kellett várni arra, hogy az űrhajóskarrier a nők előtt is megnyíljon.

Az űrhajósnők száma még mindig elenyésző a férfiakéhoz képest, és napjainkban is számos tényező hátráltatja a munkájukat.

Koch például eredetileg 2019. március 29-én hajtotta volna végre a történelmi űrsétát Anne McClain asztronautával, de a műveletet el kellett halasztani, mivel a Nemzetközi Űrállomáson nem volt elegendő közepes méretű elem az űrruha felső részéből – márpedig a nők gyakran nem a legnagyobb méretet használják a felszerelésekből. A NASA utóbb kiegészítette a készletet, az eset ugyanakkor így is rávilágított arra, hogy mennyi – első ránézésére apróságnak tűnő – tényező képez akadályt az űrhajósnők előtt. További érdekesség, hogy az első női űrsétát sem szándékoltan tervezték, egyszerűen így alakult, a márciusi csúszás után viszont a közvélemény nyomására már nem halogathatták sokáig.

Ennek ellenére a NASA – a többi nemzet űrhivatalával ellentétben – látványosan igyekszik növelni a nők lehetőségeit és szerepét a világűrben. Ha minden a tervek szerint halad, 2024-ben az Artemis-program keretében ismét ember lép a Holdra, a két asztronautából pedig az egyik nő lesz. A NASA a közelmúltban kezdte meg a program űrhajósainak kiképzését – az első osztály 13 kadétja közül 6 nő. Ugyan évtizedeket kellett rá várni, de úgy tűnik, hogy a világűr már nem tényleg nemcsak a férfiaké.

Kiemelt fotó: Sergei ILNITSKY / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik