Tech

Elmarad a NASA történelmi űrsétája

Úgy tűnik, egyelőre nem jön össze a NASA történelmi űrsétája, melyben csak női asztronauták vettek volna részt – számol be a QuartzAnne McClain és Christina Koch asztronauták a tervek alapján március 29-én folytatták volna a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az új lítiumion-akkumulátorok telepítését, melyet 22-én McClain és egy másik űrhajós, Nick Hague kezdtek meg.

A NASA hétfőn bejelentette, hogy az akkumulátorok felszerelését a korábbi tervekkel ellentétben Hague és Koch fogja elvégezni.

Ennek oka az, hogy McClain az ISS-en rájött, hogy az űrruha kemény felső részéből a közepes méretű illik rá a legjobban, viszont ilyenből csak egy van az űrállomáson, melyet Koch fog viselni.

Fotó: iStock

Brandi Dean, a NASA szóvivője a Quartz-nak azt nyilatkozta, a földi képzés során megpróbálják kideríteni, hogy melyik felszerelés passzol a legjobban az asztronautákra, de az űr mikrogravitációs környezetében gyakran előfordul, hogy megváltoznak a méretek.

Űrruhában dolgozni az egyik legmegerőltetőbb feladat, amit az asztronautáknak el kell látniuk, a nem megfelelően illeszkedő felszerelés pedig még nehezebbé teheti a munkát.

Azt még nem tudni, hogy mikorra ütemezik az első női űrsétát. Egyelőre az a terv, hogy McClain április 8-án egy kanadai űrhajóssal, David Saint-Jacques-kal fog munkálatokat folytatni az űrállomáson kívül.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik