Tudomány

Sikerült feléleszteni a NASA legendás űrszondáját

A NASA múlt héten jelentette be, hogy problémák adódtak a Voyager-2-vel. Az 1970-es években felbocsátott űrszonda volt az első szerkezet, amely meglátogatta az Uránuszt és a Neptunuszt, és egyike azon kevés űreszközöknek, melyek elhagyták a Naprendszert.

Az elmúlt napokban a mérnököknek sikerült stabilizálniuk a Voyager-2-t, úgy tűnik, hogy tudja folytatni a munkáját – írja a Digital Trends. Az űrszondánál akkor adódtak problémák, amikor egy kalibráláshoz szükséges manővert kellett végrehatjania.

A Voyager-2-nek január 25-én egy 360 fokos fordulatot kellett volna elvégeznie, de nem volt elég energiája, mivel rendszerei túl sokáig maradtak aktívak. Amikor az űreszköz energiaszintje túlságosan lecsökken, bizonyos rendszereit, így a műszereit, takarékossági céllal kikapcsolja.

Kép: NASA/JPL

Amikor a január végi manőver sikertelennek bizonyult, a Voyager-2 leállította műszereit, így megszűnt az adatgyűjtés. Az űrszonda igen messze jár, a földi irányítás parancsai 17 óra alatt érkeznek meg, a mérnököknek pedig újabb 17 órát kell várniuk a Voyager-2 információinak megérkezésére.

A nehézségek ellenére a szakértőknek sikerült aktiválniuk az űreszköz berendezéseit.

A Voyager-2 így tovább gyűjtheti az értékes adatokat a csillagközi térben. Az űreszköz jelenleg mintegy 123 csillagászati egységre jár a Naptól (egy csillagászati egység nagyjából a Nap és a Föld átlagos távolságával egyenlő).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik