Tech

Hazatért az űrhajós, aki történelmet írt

Magyar idő szerint csütörtökön délelőtt a kazahsztáni sztyeppén szállt le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) visszatérő három űrhajós – írja az MTI. A visszatérők között volt Christina Koch, a NASA asztronautája is, aki hosszú küldetése során két alkalommal is történelmet írt.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 61. expedíciójának tagjait szállító kapszula Zsezkazgan városától 147 kilométerre délkeletre landolt. A visszatérő egységben Kochon kívül Alekszandr Szkvorcov, a Roszkoszmosz, illetve Luca Parmitano, az Európai Űrügynökség olasz űrhajósa utazott.

Christina Koch december 28-án állított fel új rekordot: a nők közül ő vett részt a leghosszabb űrmisszión.

A korábbi csúcsot a szintén amerikai Peggy Whitson állított fel 2017-ben, ő egyhuzamban 288 napot töltött az űrben, Koch viszont 328-at. A férfiak rekordját Valerij Vlagyimirovics Poljakov tartja 437 nappal, ő még a Mir űrállomáson teljesített szolgálatot.

Kép: iStock

Koch küldetése során még egy történelmi eseményben vett részt: 2019 októberében Jessica Meirrel végrehajtotta a világ első női űrsétáját.

Az ISS fedélzetén három űrhajós maradt, az orosz Oleg Szkripocska, az amerikai Andrew Morgan és az ugyancsak amerikai Meir.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik