Tudomány koronavírus

Koronavírus: megállíthatatlan lehet a járvány a lezárt óceánjárón

Mintha csak egy katasztrófafilmet néznénk: nagyjából 2500 utas és a személyzet 1000 tagja tölti karanténban, szigorú előírások mellett napjait a Diamond Princess óceánjárón az új koronavírus miatt. Kínán kívül a lezárt hajón regisztrálták a legtöbb megbetegedést, eddig közel 180 ember kapta el a vírust. Lehet, hogy a karanténnal csak tetézték a bajt?

A Jokohama közelében veszteglő brit Diamond Princess-en február 4-én rendelték el a kéthetesre tervezett karantént. A hatalmas hajó olyan, mint egy sűrűn lakott város, ahol a betegség kifejezetten gyorsan terjed. Bár az utasoknak komoly előírásokat kell betartaniuk – kabinjukat például csak néhány percre hagyhatják el, és nem közelíthetik meg a többieket – a legénységre már nem vonatkoznak ilyen szigorú szabályok: zsúfolt helyeken dolgoznak az utasok kényelméért, egyetlen fürdőszobára pedig átlagosan négy ember jut.

A legénység lehet a legnagyobb veszélyben

A karantén eredeti célja a járvány megfékezése volt, de elképzelhető, hogy a Diamond Princess lezárásával valójában csak tovább tetézték a bajt, hiszen az óceánjárón olyanok is megbetegedhetnek, akiket egyébként jó eséllyel elkerült volna a vírus.

Nem tudni, hogy aktuálisan pontosan mennyi fertőzött van a hajón, hiszen egyelőre csak az emberek egy részén végezték el a teszteket.

Egyes szakértők szerint a karanténban sok olyan ember is lehet, aki jelenleg ugyan egészséges, ám az összezártság miatt rövidesen megfertőződik. Éppen ezért többen a kimentést tartják a legjobb megoldásnak.

„Elvesztettük időérzékünket”: így telnek a napok a karanténba zárt óceánjárón
Egy család elmesélte, milyen az élet a vesztegzár alá helyezett Diamond Princess hajón.

John B. Lynch, a Washingtoni Egyetem munkatársa szerint a helyzet a koronavírus gócpontjában uralkodó állapotra emlékeztet.

A körülmények a vuhanihoz hasonlítanak, csak kisebbek a méretek. A hajó lezárásával a legénység tagjait arra kényszerítik, hogy együtt maradjanak, ami növeli az átadás kockázatát.

A kutató hozzátette, hogy a karantén mindig a kívül tartózkodókat, és nem a bentieket védi. A sajtónak nyilatkozó, a nevük elhallgatását kérő személyzeti tagok pedig azt mondták, kaptak ugyan maszkokat, kesztyűket és kézfertőtlenítőket, arról viszont már nem adtak átfogó tájékoztatást nekik, hogy miként is védekezhetnek a vírussal szemben.

Lebegő Petri-csésze?

A Diamond Princess-hez hasonló óceánjárókra sokan lebegő Petri-csészékként hivatkoznak, hiszen a köztudat szerint egy ilyen hajón könnyedén terjedhetnek a kórokozók. A kifejezés talán túlzó, hiszen napjainkban nagy figyelmet fordítanak a betegségek megelőzésére, abból a szempontból viszont lehet alapja, hogy ha egyszer bekövetkezik a baj, komoly kihívást jelenthet a járvány megfékezése.

Egyelőre a Diamond Princess-en is gyorsan emelkedik a betegek száma, de az sem kizárható, hogy ennek hátterében az óvintézkedések bevezetése előtti fertőzések állnak.

Sanjaya Senanayake, az Ausztrál Nemzeti Egyetem szakembere szerint az óceánjárókon az átlaghoz képest magasabb a légzőszervi és gyomor-bélrendszeri betegségek kockázata. A hajókon rendszerint a világ különböző pontjairól származó emberek gyűlnek össze viszonylag kis helyen, ez pedig egészségügyi szempontból egészen egyedi körülményeket teremt.

Kép: Kazuhiro NOGI / AFP

Mivel a koronavírus feltételezhetően főként cseppfertőzéssel terjed, nem is kell közvetlen kapcsolatba lépni egy fertőzött személlyel ahhoz, hogy a kórokozót tovább adják.

Ha például valaki rátüsszentett egy asztalra, majd másvalaki közvetlenül ezt követően megérinti azt, az már fertőzéshez vezethet

– nyilatkozta a szakértő.

Bár az óceánjárókon kiemelten fontos a higiénia és az utasok állapotának monitorozása, így is előfordulhatnak megbetegedések. Senanayake szerint az utasok körében megfelelő intézkedésekkel csökkenteni lehet a kórokozók terjedését, a legénység tagjainál viszont – részben a helyszűke miatt – már sokkal nehezebb.

A szellőzők is veszélyesek lehetnek

A Diamond Princess kapcsán felmerült a kérdés, vajon terjedhet-e a koronavírus a szellőzőrendszeren keresztül. A hajón ugyan igyekeznek betartani a szigorú előírásokat, a megbetegedések száma mégis rohamosan emelkedik.

Erre az egyik magyarázat az lehet, hogy hiába a számos óvintézkedés, ha a kórokozók a szellőzőben észrevétlenül eljutnak a fertőzött személyektől a még egészséges emberekig.

A közelmúltban egy hongkongi lakóházat is lezártak, miután hárman is megbetegedtek az épületben. Az egyik páciens egy 62 éves nő, a beteg lakásában az egyik szellőzőcsövet engedély nélkül alakították át. Az eset miatt a hongkongi hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, terjedhet-e a koronavírus a szellőzőkön keresztül.

Az aggodalom nem alaptalan: a 2003-as járványt okozó SARS esetében egy kínai városrészben bebizonyították, hogy a szellőző- és csőrendszereken át a kórokozók képesek voltak megbetegedést kiváltani. A szakértők szerint az már most feltételezhető, hogy a hűvös, száraz környezetben az új koronavírus gyorsabban szaporodik, éppen ezért a kutatók a ventilátorok és légkondicionálók használatának mellőzését, illetve a rendszeres szellőztetést javasolják a járvány által sújtott területeken.

Kiemelt kép: Kazuhiro NOGI / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik