Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: már 175 beteg az üdülőhajón

Négyük állapota súlyos.

Kato Kacunobu japán egészségügyi miniszter szerint újabb 34 utast fertőzött meg a koronavírus a japán partoknál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajón. A betegek száma ezzel 175-re nőtt. Négyük állapota súlyos. Az összes beteget Kaganava prefektúra kórházaiban ápolják.

Az óceánjárón 2666 utas és 1045 fős legénység volt, összesen 56 országból, írta az MTI. A hajó január 20-án hajózott ki a Tokió melletti Jokohama kikötőből, és február 3-án tért vissza. Kiderült, hogy az utasok között volt egy koronavírussal fertőzött kínai állampolgár, aki Hongkongban kiszállt.

A hatóságok múlt héten kéthetes karantént rendeltek el a hajón, a vesztegzárat elvileg február 19-ig kell feloldaniuk. Addig az utasok és a legénység tagjai sem hagyhatják el a kabinjaikat, nem érintkezhetnek egymással.

Kedden a japán hatóságok bejelentettek, hogy evakuálni akarják a fedélzetén lévő idős utasokat, mert főleg rájuk veszélyes a kór, és sokan közülük stresszes állapotba kerültek a bezártság miatt. Az utasok csaknem 80 százaléka 60 évnél idősebb, 215-en túl vannak a nyolcvanon, 11-en 90 évesnél is idősebbek. Nem tudni, ezt valóra váltják-e, de Kato Kacunobu szerdán a képviselőház költségvetési bizottságában arról is beszélt, hogy fontolgatják egy különleges úszókórház kialakítását, ahová átszállítanák az összes fertőzöttet.

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy  megtiltották a beutazást az országba a délkelet-kínai Csöcsiang tartomány lakóinak, és azoknak a külföldieknek, akik ott jártak. A kormány felhatalmazta a bevándorlási hivatalt arra, hogy ne engedje be az országba azokat, akik olyan kínai területen jártak, ahol felbukkant a betegség. Ilyen intézkedéseket február elseje óta érvényesek a közép-kínai Hupej tartományra, ahol először felbukkant a kór.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Franck Robichon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik