Tudomány

Lehetetlen elpusztítani a kétezer éves várost

Hiába telt el több mint másfél évezred Róma bukása óta, a birodalom közvetlen módon még ma is óriási hatással van Európára: nem is gondolnánk, hogy mennyi modern nagyváros építészeti és kulturális alapjait rakták le a rómaiak. Erre az egyik legjobb példa London, amely az évszázadok során egykori kereskedelmi lerakatból egy világbirodalom központjává nőtte ki magát.

Február 9-én, a Viasat Historyn mutatják be a London: 2000 évnyi történelem című dokumentumsorozat első részét. A négy epizódban Dan Jones és Suzannah Lipscomb történészek, illetve Rob Bell író segítségével adnak betekintést a város történetébe. A műsor kapcsán Dan Jones középkorászt kérdeztük.

Egy kétezer éves olvasztótégely

Britannia provincia egyik központját, Londoniumot az időszámítás szerinti 1. század közepén alapították a rómaiak. Ha a leírásokat olvassuk a ritkán lakott, részben mocsaras területről, talán azt gondolhatnánk, hogy a helyszínválasztás nem volt túl szerencsés, Dan Jones szerint ugyanakkor Londonium kulcsterületen feküdt, hiszen itt volt a legalacsonyabb a Temze állása, tehát itt volt a legalkalmasabb a folyó a hídépítésre. További fontos tényezőnek számított, hogy kereskedelmi szempontból is kiváló pozícióban helyezkedett el, már a korszakban is egyfajta kapcsot jelentett Európa és a Brit-szigetek között.

Dan Jones – Kép: Viasat History

A Római Birodalom céljai között ugyan mindig is szerepelt a maradandó megalkotása, valószínűleg a korszakban kevesen gondolták, hogy egy évezredeken át virágzó olvasztótégelyt hoznak létre Londonium megalapításával.

Mint minden sikeres, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező kereskedelmi város, London mindig is vonzotta a különböző embereket – nagyrészt éppen ez felelős hosszú virágzásáért. A város története bizonyos szinten a kulturális keveredés története. Nem lehet igazán londoni az ember anélkül, hogy ezt ne ismerné fel”

– mondta a 24.hu-nak Dan Jones.

Ez a város mindig talpra állt

Régészeti és történelmi szempontból London egyik különlegességét az adja, hogy a generációk során sikerült többé-kevésbé megőriznie korábbi struktúráit. Pedig nehéz összeszámolni, hogy mennyi sötét periódust is élt meg a település: két évezredes története alatt rengeteg olyan csapás érte, amelyek más városokat talán elpusztítottak volna.

Bár a középkorban Londont sem kímélték a járványok, 1666-ban jelentős tűzvész tombolt a városban, a második világháború alatt pedig a német légi- és rakétatámadások egyik fő célpontja volt, mégis sikerült minden csapás után talpra állnia. „Ma már nehéz elképzelni, hogy teljes megsemmisítés nélkül hogyan lehetne térdre kényszeríteni Londont” – nyilatkozta Dan Jones.

A nagy londoni tűzvész

1666. szeptember 2-5. között hatalmas tűzvész pusztított a város középkori magjában, illetve a környező területeken. Mivel a londoni épületek jelentős része ekkoriban fából épült, és igen zsúfoltan helyezkedtek el, a lángok rendkívül gyorsan terjedtek, több tízezer ember vált otthontalanná. Azt nem tudni, hogy a katasztrófában pontosan hányan is vesztették életüket.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

A történész szerint a siker másik kulcstényezője éppen ez: minden krízis után sikerült újjáéleszteni a nehéz helyzetbe sodródott várost. London ugyan mindig is híres volt fejlődéséről, Dan Jones úgy véli, hogy a gazdag történelem olyannyira a város részét képezi, hogy képes lesz mindig is megőrizni különleges identitását.

Hiába azonban a rengeteg régészeti és írásos emlék, London múltja még mindig nem teljesen ismert

A 2009-ben megindult Crossrail vasútprojekt például számtalan újdonságot fedett fel a város korai történetéről. Olyan szerencsés korban élünk, amikor az építkezéseket komoly régészeti feltárások előzték meg, ez pedig lehetővé tette, hogy a szakértők korábban nem vizsgált helyeket, így az ókori Londonium részleteit is megismerhessék – többek közt erről is szó lesz Jonesék új sorozatában.

A London: 2000 évnyi történelem című négyrészes dokumentumsorozat első epizódját 2020. február 9-én, vasárnap 21 órakor mutatják be a Viasat Historyn.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik