Tudomány

Fél évszázada keresik a tábornok kincsét

Egyre több kincsvadász tűnik fel a Fülöp-szigetekhez tartozó Panayon, hogy felkutassák a japánok által elásott állítólagos aranyat – írja a Live Science. A szakértők szerint a feltárások jelentősen növelik a földcsuszamlások kockázatát.

Az antropológusok szerint a kincs legendájának hátterében több évszázados népmesék állnak, dokumentumok nem támasztják alá, hogy a világháború alatt valóban aranayat rejtettek el a régióban. Piers Kelly, az Armidalei Új-Angliai Egyetem munkatársa szerint az emberek rengeteg pénzt és energiát áldoznak egy olyan kincs keresésére, amely valószínűleg nem is létezik.

A szakértők igyekeznek megakadályozni a panayi Igbaras körzetében zajló további ásatásokat, mert attól tartanak, hogy azok földcsuszamlásokat idézhetnek elő. A falubeliek szerint a településnél 10 ember egy éven át végzett feltárást, a munka során egy 1000 négyzetméteres területet ástak fel. A kincsvadászok állításuk szerint rendelkeznek engedéllyel.

Az ásatások egy domboldalon zajlanak, a Fülöp-szigeteki Bányászati és Földtudományi Iroda már korábban felhívta a figyelmet a csuszamlásveszélyre.

További problémát jelent, hogy az amatőrök feltárásai súlyos károkat okozhatnak a régészeti lelőhelyeknek.

Kép: iStock

A mesés arany története nagyjából 50 éve született meg. A helyiek szerint a kincset Jamasita Tomojuki ásatta el a térségben. A hagyomány úgy tartja, hogy a Fülöp-szigeteket végsőkig védő tábornok az itt összerabolt aranyat rejtette el az amerikaiak elől. A kutatók ma úgy gondolják, hogy a Jamasita-kincs alapját korábbi legendák jelentik, és hogy ha létezett is az arany, felelőtlenség lett volna épp a szigeteken elásni azt, hiszen a japánok 1943 után már kevéssé tudták ellenőrizni a környező vizeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik