Tudomány zöldövezet

Kína is betiltja a műanyagokat

A világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója, Kína azt tervezi, hogy 2020 végére nagyvárosaiban, 2022-re pedig minden városában betiltja a nem lebomló műanyagzacskókat – írja az MTI. A vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát is megtiltják.

Kínában régóta komoly problémát okoz, hogy az 1,4 milliárd lakos által előállított hulladékot nem tudják megfelelően kezelni. Az ország legnagyobb szemétlerakó helye, amely mintegy száz futballpálya nagyságú, máris megtelt, pedig még 25 évig akarták használni.

Az Oxfordi Egyetem adatai alapján 2010-ben Kínában 60 millió tonna műanyaghulladék keletkezett, a 2018-ban publikált tanulmány szerint 2025-ig hasonló lesz a helyzet.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság vasárnap ismertette új irányelveit, amelyeket a következő öt évben akarnak megvalósítani. A terv szerint 2022-re az ország minden városában megtiltanák a nejlonok használatát, a piacokon viszont a friss árut még 2025-ig csomagolhatnák műanyagba. A 0,025 milliméteres vagy annál vékonyabb műanyagzacskók gyártása és forgalmazása szintén tilos lesz. A vendéglátóiparban az eldobható műanyagok használatát 30 százalékkal csökkentenék, a szállodákban pedig 2025-re akarják elérni, hogy ne használjanak eldobható műanyagokat.

Kép: iStock

Noha korábban Kína volt a legnagyobb műanyaghulladék-importőr, 2017-ben bejelentették, hogy megtiltják a külföldi műanyaghulladékok behozatalát. Ázsiában más országok is fellépnek a műanyagok ellen: Thaiföldön például idén jelentették be az eldobható műanyagzacskók betiltását a nagy áruházakban, és a tilalmat 2021-re az egész országra kiterjesztik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik