Tudomány zöldövezet

Meglepő, mire van hatással a légszennyezés

A légszennyezés olyan következményeivel, mint a szív- és légzőrendszeri betegségek, mindannyian tisztában vagyunk – most viszont egy spanyol kutatás kimutatta, hogy, ahogyan korábban is gyanították, a csontsűrűségre sincs jó hatással a szennyezett levegő, olvasható az EurekAlert szakportálon.

A Barcelonai Intézet a Globális Egészségért (Barcelona Institute for Global Health, ISGlobal) Indiában végezte el a kutatását, méghozzá arra vonatkozóan, hogy letisztázza: tényleg csökkenti-e a csontsűrűséget a szennyezett levegő. A Jama Network Open tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók több mint 3700 ember adatait elemezték az indiai Haidarábád környéki városokból és falvakból.

Fotó: Jewel SAMAD / AFP

A szakértők megmérték a környék légszennyezettségét, majd az itt élő emberek csontsűrűségét is egy speciális röntgengép segítségével. A résztvevőknek azt is meg kellett mondaniuk, mivel főznek otthon a lakásukban – ez ugyanis az otthoni levegőszennyezettség fontos forrása lehet. A kutatók a bal csípő és az ágyék környéki gerincoszlop csontsűrűségét figyelték meg.

A kutatók megállapították, hogy a magasabb légszennyezettség alacsonyabb csontsűrűséggel párosult, főleg ott, ahol a szálló por részecskéinek mérete kisebb volt.

Azoknál, akik biomasszát használtak a főzéshez, nem volt fellelhető ez az összefüggés.

Feltételezhető, hogy a belélegzett részecskék oxidatív stresszt és gyulladást okoznak a szervezetben, és ezért csökken a szennyezett területeken élők csontsűrűsége. Mivel a csontritkulás komoly betegség, és sok más kóros állapotot is magával hoz, az összefüggést fontos sokkal pontosabban kivizsgálni – ez a kutatás egy volt a sok közül, amelynek erre a problémára kell fókuszálnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik