Tudomány bbc history

Pénzt és hatalmat jelentettek a kézzel írt lapok

Nagy mennyiségű „hírlevél” került elő Olaszországban, amely bepillantást enged a XVI-XVIII. századi Európa viszonyaiba. Az Ír Nemzeti Egyetemhez tartozó University College Cork reneszánsz tanulmányok professzora, Brendan Dooley a Medici család firenzei irattárában talált rá az iratokra.

A 200 kötegből álló kézirat a postaszolgálat elterjedését követő időkben a városok és királyi udvarok közötti híráramban használt, kézzel írt ívek (az úgynevezett avvisi) legnagyobb, eddig ismert kollekciója.

Friss hírek a történelemből

Az általában utcán árult vagy előfizethető kéziratok értékes információkat tartalmaznak egyebek mellett Varsó, Párizs és Madrid helyi ügyeiről, de a brit, az ír híreket és az amerikai gyarmatok tudósításait is gyűjtötték.

Az egyik, 1588. március 19-én kelt hírlevél például arról tudósít, hogy a spanyol armada útra kelt a Brit-szigetek felé „140 vagy annál is több vitorlással és 8 hónapra elegendő ellátmánnyal”, valamint „17 ezer katonával és 8 ezer tengerésszel”. Ugyanez a hírlevél ad hírt a velencei Rialto híd rekonstrukciójáról, melynek során egyes új, a Canal Grandéba süllyesztett cölöpök tökéletlennek bizonyultak, ám a csatorna „kellemetlenséget okozó” lezárását elkerülendő ott helyben javították meg azokat.

Wikipedia

Pénz és hatalom

Egy másik, 1618. június 2-án, Bécsből küldött kiadás nagy terjedelemben foglalkozik a prágai „defenesztrációval”, melynek során protestánsok három katolikus tisztségviselőt kihajítottak a Hradzsin legfelső ablakain, ami az utolsó lökést jelentette a harmincéves háború felé.

Dooley professzor szerint „a kézzel írt hírek igen jövedelmező és jelentős hálózaton keresztül terjedtek a korabeli Európában. Aki a híreket kézben tartotta, az a hatalmat is, s ezt már a globális híripar kialakulásának születésénél tudták. Ma már el sem tudjuk képzelni, milyen lehetett a híreket hetente csak egyszer-kétszer olvasni.”

A firenzei állami levéltárral és a nonprofit Medici Archívum Projekttel együttműködő ír kutatócsoport a BIA (Building Interactive Archives) digitális felületén fejleszti a további kutatást és feldolgozást elősegítő új eszközöket. „Végső célunk – nyilatkozta a professzor –, hogy rekonstruáljuk ezt a híráram kezdetén létrehozott, lenyűgöző kora újkori hálózatot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik